Baskische Minister President op bezoek in Gent
Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag en de herdenking van duizenden Baskische kinderen die tijdens de Spaanse burgeroorlog op de vlucht gingen kreeg Gent hoog bezoek. Na een officiële bespreking tussen beide delegaties bracht de Baskische regeringsleider een bezoek aan de Sint-Baafskathedraal en de tentoonstelling over de Baskische oorlogskinderen. Nadien volgde nog een plechtige ontvangst van de Baskische delegatie en een grote groep voormalige Spaanse oorlogskinderen door burgemeester Termont.
Het project VLERNIKA herdenkt de gruwel van Spaanse burgeroorlog en het leed dat veroorzaakt werd door Spaanse en Duitse bommenwerpers die onder meer de historische stad Gernika met de grond gelijk maakten. Voornamelijk Baskische ouders stuurden hun kinderen naar veiliger oorden en zo vonden maar liefst 150.000 kinderen verspreid over Europa hun toevlucht. Met de hulp van de Gentse politiecommissaris Manuel Mùgica, zelf zoon van een Baskische vluchteling en de vzw Trefpunt werd een feestelijk programma opgesteld om de “Niños de la Geurra” te herdenken. Het resultaat is de reünie van een honderdtal oorlogskinderen met hun gastgezin en de artistieke productie VLERNIKA met opterdens door een Vlaams Baskisch ensemble, een documentaire van Fabio Wuytack, een boek en een reizende fototentoonstelling over Baskische kinderen.
Burgemeester Termont verwelkomde de Vlaamse en Spaanse delegatie, alsook de talrijke aanwezige oorlogskinderen. Want Gent is een stad die altijd op de bres staat voor vrede en verdraagzaamheid. Dat gebeurt door acties zoals Mayors for Peace waar Gent aan deelneemt, maar ook door de strijd tegen armoede en sociale onrechtvaardigheid. Het verhaal van de oorlogskinderen is een reden te meer om een menselijke houding aan te nemen tegenover de huidige migratie van mensen op zoek naar een betere toekomst. Ook Minister President Geert Bourgois verwelkomde de Baskische vrienden, het gebeurt nu eenmaal niet elke dag om een Baskische Minister President op bezoek te krijgen. Maar blijkbaar hebben Vlaanderen en Baskenland veel gemeen. Een reden te meer om de koppen samen te steken en te kijken wat er nog beter kan.
Minister President Juan José Ibarretxe bedankte de Gentenaren voor de opvang van de vele oorlogskinderen. Voor hem heeft Spanje een grote schuld aan Vlaanderen en is het Baskische volk erg erkentelijk voor de steun en de opvang van de oorlogskinderen. Voor velen onder hen werd het na die vele tientallen jaren een emotioneel weerzien. Ook organisator Manuel Mùgica tenslotte verwelkomde de vele bezoekers en vertelde over het aangrijpende verhaal van zijn vader. Het is het verhaal van mensen die verder leven dat niet mag vergeten worden. Gent is steeds een gastvrije stad geweest, en daarom ook deze heugelijke dag. Manuel Mùgica benadrukte echter dat de organisatoren met dit ontvangst alle kinderen wil eren want oorlog is voor elk kind even verschrikkelijk. Hij dankte daarom ook de Vlaamse, Baskische en Spaanse regeringen voor hun steun.
Guido Van Peeterssen.