7.5.07

Overwinning Sarkozy veroorzaakt hier en daar geweld

De politie heeft de laatste uren de balans van de confrontaties met anti-Sarkozy demonstranten gevoelig bijgesteld. In Parijs gingen 35 auto’s in de fik, in heel Frankrijk werden zeker 730 auto’s in brand gestoken. Er werden 592 arrestaties verricht, waarvan een 80 tal in Parijs. Bovendien moesten 78 agenten die het geweld poogden in te dijken het ontgelden. Heel wat plaatselijke overheden melden aanzienlijke schadegevallen.

In de officiële cijfers wordt amper gewag gemaakt van aanvallen met molotov cocktails op verschillende Parijse bussen, de aangestoken brand in een school in Evry of over de brand in een sociaal wijkbureau in datzelfde Evry. Voorlopig zijn er nog geen officiële cijfers over vernielde of geplunderde winkels zoals in Lyon waar een twintigtal vitrines sneuvelden evenals een nog ongekend aantal bushokjes en telefooncabines. Ook in de noordelijke steden Lille en Roubaix laaide het geweld hoog op en had de brandweer de handen vol.

In het rumoer rond de verkiezingsoverwinning telde de politie een tienduizend betogers die Sarkozy zeker geen warm hart toedragen. Het echte geweld wordt naar alle waarschijnlijkheid door twee verschillende milieus gecoördineerd. Er zijn de jongeren van de arme voorsteden maar ook de militanten van uiterst links (de zogenaamde autonomen) die in de centra van de grote steden opereren. Vaak helpt alleen het waterkanon om groepjes heethoofden die met alles wat niet te zwaar is gooien uiteen te drijven. Uit tal van provinciehoofdsteden komen gelijkaardige berichten binnen. Hier worden de talrijke vernielingen toegeschreven aan een harde kern van anarchisten en uiterst linkse militanten die hun acties goed voorbereid hebben.

Toch staan deze reacties in schril contrast met de lovende kritiek in zowel Franse als buitenlandse kranten. De overwinning van Sarkozy duidt op de versterking van rechts en heeft Frankrijk voor radicale veranderingen gekozen. Sarkozy overtuigde de Fransen door goed leiderschap, een correcte partij en het juiste programma. Zowel de Amerikaanse als de Russiche pers zijn lovend. De Amerikanen omdat ze ervan overtuigd zijn dat Sarkozy in staat is om geschiedenis te schrijven en Frankrijk weer op de kaart te zetten. De Russen zien in Sarkozy de man die de uitgesproken liberale hervormingen zal uitvoeren waar Frankrijk op zit te wachten. Maar een groot leider is net zo sterk als zijn achterban. Ségolène Royal won in iets meer dan 10.000 steden en gemeenten, haar rivaal behaalde in 25.590 gemeenten de zege. Dat wil zeggen dat Sarkozy de overwinning behaalde in 70% van de Franse gemeenten. Een cijfer om over na te denken. Het is nu afwachten op de parlementsverkiezingen in volgende maand.

Guido Van Peeterssen.