Eerste Staten Generaal van de Beeldende Kunsten in Vlaanderen
Laten we niet passief de toekomst ondergaan maar ze actief mee vorm geven. Dat is de uitdaging van de eerste Staten Generaal van de Beeldende Kunsten in Vlaanderen die doorgaat op dinsdag 13 februari in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. De Staten Generaal volgt uit een publicatie waarin een dertigtal critici, curatoren en beleidsmakers een statement vormen over de toekomst van de beeldende kunsten in Vlaanderen. IBK legde hen een aantal actuele vragen voor. Uit die diversiteit aan statements koos IBK drie thema's die volgens het steunpunt van cruciaal belang zijn om de toekomst van de beeldende kunst te bespreken.
Johan Vansteenkiste (coördinator IBK) geeft de inleiding, daarna spreekt Lex ter Braak (directeur Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving & Bouwkunst, Nederland) Om14.00 uur spreekt Bart Caron (Vlaams Volksvertegenwoordiger) en daarna komt Bart De Baere (directeur MuHKA) aan het woord. Na de pauze zijn er drie workshops.
Pu blieksbereik (Welke inspanning lever je als institutie?). Panel: Bart Caron (Vlaams Volksvertegenwoordiger), Anne-Marie Croes (hoofd Publiek & Communicatie en persattaché S.M.A.K.) en Frank Van Dessel (KVS). Moderator: Joris Capenberghs.
Heeft het zin om te werken met doelgroepen? Zijn werken naar een breed publiek en inhoudelijke kwaliteit verzoenbaar? Welke strategieën kunnen hiervoor worden ingezet? Wat kan je voor je publiek betekenen? Wat is het engagement van en naar het publiek?
Positiebepaling van musea, kunstencentra en andere kunstenorganisaties. Panel: Bart De Baere (directeur MuHKA), Laurence Rassel (Constant) en Dirk Snauwaert (directeur Wiels).
Moderator: Hilde Teuchies.
Hoe verhouden musea en kunstencentra zich tegenover elkaar? Wat zijn de specifieke taken van een museum en van een kunstinstelling? Wat is de relatie tussen hedendaagse praktijke n en instellingen? Wat zijn de mogelijkheden tot samenwerkingsverband en? Hoe gaan beide om met nieuwe productiestructuren?
Eigen financiering versus subsidiebeleid. Panel: Lex Ter Braak (directeur Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving & Bouwkunst, Nederland), Chantal De Smet (voorzitter van de beoordelingscommissie Beeldende Kunsten), Julie Vandenbroucke (Arteconomy/Espeel) en Els Opsomer (beeldend kunstenaar). Moderator: Johan Vansteenkiste.
Wat is de rol van een subsidiebeleid en wat is de functie van de privé-financiering? In welke mate moeten musea en instellingen eigen middelen halen los van de overheid? Op welke manier kunnen kunstenaars gebruik maken van bedrijven?)
Praktisch: dinsdag 13 januari van 13u30 tot 17.00u, met aansluitend gelegenheid tot napraten tijdens een receptie. Bij het inschrijven is het belangrijk om een eerste en tweede keuze voor de workshops in te geven, om overvolle discussiegroepen te vermijden. Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel www.bozar.be
Meer info bij Angelique Campens: angelique@ibknet.be of 09/267.90.40 Initiatief Beeldende Kunsten vzw Bijlokekaai 7d, 9000 Gent, België tel +32(0)9/267.90.40 fax +32(0)9/233.07.09 info@ibknet.be of www.ibknet.be
Guido Van Peeterssen