6.1.07

Wordt Noordzee de nieuwe Rivièra?

De kille Noordzeekust wordt wellicht de nieuwe Rivièra. Door de opwarming van de aarde wordt het klimaat hier een stuk aangenamer en zal men wellicht vaker vakantie vieren aan de eigen kust De Europese Commissie meldt dit in een rapport over nieuw eigen klimaatonderzoek. Bovendien scheelt de opwarming vele duizenden doden door de kou. Landbouwgewassen in Zweden zullen tot 70 procent beter groeien.
Voor Zuid-Europa is de toekomst echter dramatisch. Over tien jaar leidt de hitte tot ongeveer 11.000 extra doden per jaar tot wel 87.000 per jaar in 2071. Het tekort aan drinkwater en de verminderde inkomsten uit toerisme zouden voor deze landen dramatische proporties kunnen aannemen. Landbouwgewassen leveren er een vijfde minder op. De toeristen die nu 100 miljard euro uitgeven zullen het verdorde Zuid-Europa links laten liggen. Hoe meer toeristen naar alternatieve toeristische centra trekken, hoe zwaarder de impact op de Europese distributiecentra. Het rapport voorspelt dat het zeewater stijgt met circa 0,2 tot 1 meter. Dat kost al in 2020 tussen de 4,4 en 5,9 miljard euro per jaar aan schade en aanpassingsmaatregelen. De Europese Commissie houdt rekening met een opwarming tot 3 graden ten opzichte van 1990. Brussel doet er alles aan om het effect te beperken tot hooguit 2 graden.
Ironisch zijn het juist de landen die de opwarming het hardst bestrijden die het meeste voordeel hebben van de klimaatverandering. Spanje en Italië doen relatief weinig tegen gassen die de aarde helpen opwarmen. Het rapport adviseert daarom om de strijd tegen klimaatverandering te verhevigen. Het concludeert dat het slechts 0,2 procent van de Europese economie kost om de uitstoot van de schadelijke gassen met een kwart te verlagen. Het bijkomende overlijden van 36.000 hitteslachtoffers en economische chaos doen de Europese Gemeenschap vermoeden dat de strijd tegen de pollutie met alle middelen moet opgedreven worden.
Guido Van Peeterssen.