4.2.07

Gent maakt werk van werk en wonen

Ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie van het Gentse Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf bedankte schepen Karin Temmerman als nieuwe voorzitter haar voorganger Geert Versnick voor zijn buitengewone inspanningen. Het SOB wist zich op enkele jaren tijd te ontwikkelen tot een bedrijf met een balanstotaal van 104 miljoen euro en een portefeuille van 485 eigendommen, goed voor 147 hectare gronden. Het SOB is dan ook het instrument bij uitstek om te werken aan stadsvernieuwing en stadsontwikkeling.

De nieuwe bestuursploeg moet nu werk maken van een erg ambitieus bestuursakkoord. Zo wil Gent werk maken van 6.000 nieuwe jobs, onderwijs als sleutel naar een maatschappij die verschillen wegwerkt, en ten derde: beter en betaalbaar wonen voor iedereen. Schepen Temmerman was dan ook tevreden dat de beleidsverantwoordelijken schepen Rudy Coddens, schepenen Mathias De Clercq en OCMW voorzitter Geert Versnick aanwezig waren.

Gent mag dan wel de gezelligste stad van Vlaanderen zijn, Gent heeft ook het hoogste aantal leefloners van Vlaanderen (16%). En met liefst 9% van de kinderen die geboren worden in een kansarm gezin ligt het Gentse gemiddelde bijna twee maal zo hoog als het Vlaamse. Laaggeschoolden en jongeren maken minder kans op de arbeidsmarkt, net zoals langdurig werklozen en allochtonen. Toch nam het aantal langdurige werklozen lichtjes af, een inspanning die de nieuwe bestuursploeg wil verder zetten. Schepen Temmerman verwees naar bedrijventerrein De Punt dat nu bijna 1.000 mensen te werk stelt, en dit met voorrang voor buurtbewoners en sociale tewerkstelling. De cijfers mogen ambitieus zijn, ze zijn ook haalbaar.

Het grootste probleem echter zijn de 16.000 woningen van slechte kwaliteit in Gent. Als men het tekort aan groen en KMO zones bij rekent staat Gent de komende jaren voor een grote uitdaging. Toch zijn er op korte tijd al een aantal grote projecten verwezenlijkt: de Sas en Bassijnwijk, het Patershol en het Prinsenhof om er een paar te noemen. Grootste probleem echter is het nijpende woonprobleem. Gent wil betaalbare huizen en gronden voor iedereen, maar dit kan echter alleen in samenwerking met de privé sector. Via publiek-private samenwerking kan men heel wat woonvriendelijke maatregelen treffen.

Via het SOB wil Gent werken aan een systeem van bouwkavels te verkopen aan betaalbare prijzen. Schepen Temmerman wil ook met een systeem van erfpacht op maat jonge gezinnen werken. En in de grote stadsontwikkelingsprojecten moet er ruimte komen voor de verkoop van zowel appartementen als woningen met tuin. Via het SOB wil de stad desnoods ook ingrijpen door oude krotten op te kopen en na sloop of verbouwing weer op de markt te brengen als grond of woning, en dit tegen betaalbare prijzen.

De nieuwe bestuursploeg is trots op projecten zoals het Lousbergscomplex waar Gent 14 tuinen ten behoeve van de buurtbewoners aangelegd werden. En dank zij de verwerving van een aantal eigendommen kan Gent binnenkort beginnen met een nieuw plein aan de achterkant van het Sint-Pietersstation. Ook het ontwerp voor de Oude Dokken nadert zijn voltooiing, binnen enkele jaren komen deze gronden ook effectief vrij. En Flanders Expo verwelkomt onder de nieuwe naam The Loop binnenkort een nieuwe IKEA vestiging, die zou in april volgend jaar zijn deuren openen.

Guido Van Peeterssen.