14.2.07

Omleiding Keizer Karelstraat zorgt voor overlast in wijk Macharius

Bij het begin van de werken aan de Nieuwbrug en het open leggen van de Nederschelde schrokken alle betrokkenen van de absolute rust in de ooit zo drukke Keizer Karelstraat. Iedereen vroeg zich af waar al die auto's naartoe waren. Maar de verkeerdruk nam geleidelijk weer toe. Na talrijke klachten van omwonenden uit de Machariuswijk telde de Mobiliteitsdienst op het De Pauwbruggetje tijdens de spits tot 800 auto's per uur. Dit aantal tref je eerder aan op een drukke verbindingsas dan in een rustige wijk waar buren horendol worden van het gerammel en geraas over de ooit zo rustige straat met ouderwetse kasseien. “Die meting kwam er door de talrijke klachten uit de Machariuswijk.” Zegt schepen voor Mobiliteit Karin Temmerman tijdens de Commissie Openbare Werken. Het is duidelijk dat de verkeersdruk zich aan het verplaatsen is van de as Sint Anna – Sint Jacobs naar deze rustige woonwijk.

De buurbewoners hebben tot op heden heel wat gedaan om hun wijk aantrekkelijk en toch rustig te houden. Het straataperitief in de Ossenstraat werd door veel andere staten overgenomen. Er waren concerten, de filmvoorstellingen , projecten zoals “Alle hens aan dek”, “Vurige Tongen” en het project rond toezicht in het Lousbergspark. Er is de Dag van de Buur, Koeture Lokal, het straatbuffet in de Ooilamstraat en de Munich BBQ, Dag van de Buur in de Lucas Munichstraat, het straatfeest in de Tarbotstraat, de picknick op het grote picknicklaken, het rockconcours ‘ De Beloften’. Allemaal activiteiten die beklemtoonden hoe aangenaam wonen. Volgens schepen Temmerman is er echter geen onmiddellijke oplossing voor de verkeerstoevloed in de Machariuswijk. Zij besluit: “De aanvankelijke euforie is weg en veel kleine straten zijn nu een echte hel”.

Guido Van Peeterssen.

Noot: De Napoleon De Pauwvertakking is de nieuwe naam voor de waterweg ‘Vertakking De Pauw’ die tussen de Hagelandkaai en de Schoolkaai stroomt. Napoleon De Pauw patroneerde deze doorsteek als schepen van Openbare Werken. Hij leefde van 1800 tot 1859. Het steile brugje tussen de Schoolkaai en de Hagelandkaai werd naar hem genoemd.