Vlaamse seksuoloog wint prestigieuze prijs.
Afgelopen vrijdag werd aan Vlaamse seksuoloog en professor Alfons Vansteenwegen de van Emde Boas - Van Ussel prijs 2007 uitgereikt. Deze prijs wordt tweejaarlijks door de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) toegekend aan de man of vrouw die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor de seksuologie of het maatschappelijk seksueel klimaat. De NVVS huldigde de Vlaamse seksuoloog omdat hij gedurende vele jaren zeer hoogwaardig en invloedrijk seksuologisch werk heeft verricht. In zijn lezing riep hij het publiek op “vreemd te gaan met je geliefde.”
Vansteenwegen, sinds tientallen jaren het boegbeeld van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen te Leuven, was de eerste die effectonderzoek heeft gedaan naar een seksuologisch hulpverleningsproces. Eind jaren zeventig evalueerde hij de effecten van intensieve paarrelatietherapie op zowel het paar als op het individu. Hij heeft met zijn proefschrift eveneens de relatietherapie en, ook niet onbelangrijk, ‘het paar’ op de seksuologische agenda gezet. In een, zeker destijds, wetenschappelijk veld dat overwegend individualistisch georiënteerd was, een grote verdienste.
Centraal in zijn visie staat de gedachte dat de aandacht voor het individu gelijk opgaat met de aandacht voor de partnerrelatie en, daarbij, met aandacht voor seksualiteit. Hij integreerde op unieke wijze het psychologische gedachtegoed over menselijke motivatie met zijn kennis over en ervaring met de seksuologische hulpverleningspraktijk. Hij is wetenschapper en vertaler van die wetenschap en heeft de seksuologie daarmee een stuk rijker gemaakt, aldus de lovende jury. Bij de prijsuitreiking sprak Vansteenwegen over de verleiding als antwoord op het seksuele verschil.
Daar waar onverschilligheid tot een seksueel doodlopend spoor leidt, daar zal juist verschilligheid, het verwoorden en het onderkennen van verschil in seksuele motivatie, een bron zijn tot exploreren en verdiepen van seksualiteit. Geen seks zonder verschil, geen seks zonder verleiding. Vansteenwegen riep de aanwezige seksuologen op om verleiding als sociaalpsychologisch fenomeen nader te onderzoeken. Vansteenwegen: ,,Man en vrouw zijn zó verschillend in hun seksuele verlangens dat ze vreemden voor elkaar blijven. Verleiding is het antwoord op dat verschil. Ook in een vaste relatie die al tientallen jaren duurt is er altijd een verschil in wat partners seksueel willen. Hoewel men het vaak anders voorstelt, willen twee mensen nooit hetzelfde op hetzelfde moment. Daardoor blijft je geliefde levenslang een vreemde''. Professor Vansteenwegen is momenteel bestuurslid van de European Federation of Sexology. Hij schreef vele wetenschappelijke en internationale publicaties. Daarnaast schreef hij onder andere Liefde is een werkwoord, Liefde na verschil: de ongedroomde eenheid en Liefde vraagt tijd.
Guido Van Peeterssen