Wikipedia wil open zoekmachine
Online encyclopedie Wikipedia heeft het gebruik van internet veranderd. Nu hoopt bedenker Jimmy Wales hetzelfde te doen met de manier van zoeken op internet. Wikia, het bedrijf achter Wikipedia wil tegen het einde van dit jaar met een eigen zoekmachine op de markt komen. Daarmee hoopt Wikia de concurrentie aan te gaan met de dominantie van Google en Yahoo. Net zoals de Wikipedia zou ook de zoekmachine door de gebruikers zelf worden uitgebreid met technologie door Wikia ter beschikking wordt gesteld.
Wales heeft nogal wat kritiek op de geheimzinnigheid rondom de algoritmes die de zoekresultaten bepalen bij de grote zoekmachines. “Zij bepalen wat ons gepresenteerd wordt en hoe wij de wereld zien. Een compleet open en transparant alternatief is erg belangrijk.”
Zijn houding is tweeslachtig en dat geeft hij ook toe. De gratis Wikipedia krijgt maandelijks 7 miljoen pageviews. Jimmy Wales zegt vaak dat Wikipedia het slimste of het domste was dat hij ooit deed. "Zoekfuncties zijn nu de essentiƫle pijlers van het internet," zegt Jimmy Wales tijdens een voordracht in Manhattan. "Het is een fundamenteel onderdeel geworden van de maatschappij. Het is dan ook ontoelaatbaar dat deze technologie door bedrijven afgeschermd wordt. Wikia zal dan ook een open technologie op de markt brengen om ontwikkelaars over de hele wereld toe te laten aan het project mee te werken."
Dit is niet de eerste poging om open zoekmachines te ontwikkelen, maar het grote probleem is de moeilijkheid om grootschalige tests uit te voeren met de zoekalgoritmes, de codes achter de zoekmachine en verantwoordelijk voor de accuraatheid of de onnauwkeurigheid van de technologie. Daarvoor vereist enorme investeringen in hardware. Wikia kan die hardware wel aanbieden zodat ontwikkelaars de zoekmachine zouden kunnen testen en bijstellen. Dat zou dit jaar moeten leiden tot een eerste testversie, waarbij de ontwikkelaars eventuele problemen zouden kunnen ontdekken en wegwerken. Jimmy Wales zegt dat er al heel wat interesse is van bedrijven in deze zoekmachine, maar dat zij de concurrentie met Yahoo en Google niet aankunnen.
Link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6335793.stm
Guido Van Peeterssen.