20.4.07

Hotel- en Bakkerijschool Tweebruggen in de prijzen op Choco-Laté

De Gentse Hotel- en Bakkerijschool Tweebruggen viel weer eens in de prijzen. Deze keer op de tweede editie van het vijfdaagse Brugs chocoladefestival ‘Choco-Laté’, dat liefst 15.000 bezoekers lokte naar de Brugse binnenstad. Nieuw dit jaar was een wedstrijd voor chocoladecreaties onder het thema ‘Een hart voor chocolade’ en dit voor 3 categorieën: professionelen, leerlingen van bakkerijscholen en amateurs. Per categorie werd een winnaar aangeduid door een vakjury, bestaande uit opleidingsscholen, patissiers, een modeontwerper en de Gilde van de Brugse Chocolatiers.

Jef Bruynseels en Werner François, twee leerkrachten in de afdeling Brood- en Banketbakkerij van de Gentse Hotel- en Bakkerijschool Tweebruggen, namen deel in de categorie voor professionelen en zonden elk een ontwerp in. De stukken waren voorzien van het logo van de school en stonden vijf dagen tentoongesteld in de Beurshal. Op 10 april werd de uitslag bekendgemaakt voor een talrijk opgekomen publiek. Werner François behaalde de eerste plaats, Jef Bruynseels de derde plaats. Beide stukken zijn opgebouwd uit witte en donkere couverturechocolade, ook wel dekchocolade genoemd. Dit is chocolade die gebruikt wordt voor het vervaardigen van pralines en het gieten van holgoed. Er werd ook gebruik gemaakt van poederkleurstoffen. Het grootste gedeelte van het stuk werd afgespoten met een mengsel van 50 % cacaoboter en 50 % couverturechocolade.

De chocoladecreaties werden naar de wedstrijdplaats gevoerd in verschillende stukken. Het samenstellen was een secuur werkje en nam verschillende uren in beslag. Vooraf hadden de leerkrachten de weg verkend; om een route te vinden zonder putten. De kans op schade was anders te groot! De chocoladestukken staan nu opgesteld in de etalagekast aan het onthaal in de vestigingsplaats Tweebruggenstraat van de school. Tijdens de openklasdag nu zaterdag 21 april van 11 tot 17 uur kan iedereen ze daar gaan bewonderen en er proeven van de zelfgemaakte pralines.

Volgend jaar start de Hotel- & Bakkerijschool bovendien met een nieuw 7e jaar Specialiteitenrestaurant. Maar reeds dit leerjaar spitst de school zich toe op het bereiden van verfijnde, exquise gerechten. Met andere woorden: de keuken staat centraal. Daarnaast wordt er heel wat aandacht besteed aan bezoeken aan gerenommeerde restaurants en voedingsbedrijven. Er zullen gastchefs worden geïnviteerd om de leerlingen nog meer de fijne kneepjes van het vak te leren en er staat een wijnreis op het programma! Verneem meer over de beurs op Choco-Late en neem dan ook eens een kijkje op de school: Twee Bruggen
Choco-Late

Guido Van Peeterssen.