7.5.07

Doctoral Schools aan de UGent krijgen vaste vorm

Een doctoraat is niet langer een exclusieve voorbereiding op een academische carrière. Een doctoraat is steeds meer het bewijs van onderzoekservaring en competentie, niet alleen in het onderwijs, maar ook in de industrie en dienstverlening. De druk om steeds meer doctoraten te produceren kan echter leiden tot een kwaliteitsvermindering van het doctoraatsdiploma. De waarde van een doctoraat hangt vaak ook af van de kwaliteit van de onderzoeksgroep, want ook dat geeft een doctoraat een academische en maatschappelijke meerwaarde. Ten slotte is het er de taak van de universiteit om aan het doctoraat een sterkere zichtbaarheid te verlenen. Niet alleen om doctorandi met talent aan te trekken, maar ook om het doctoraatsdiploma een internationale uitstraling te bieden.

De UGent speelt in op deze noden en verwachtingen door de oprichting van zogenaamde Doctoral Schools. De doelstelling van deze nieuwe Doctoral Schools van de UGent zijn niet min. Onderzoekers trainen in algemene vaardigheden, gastlezingen en workshops aanbieden en evenementen organiseren voor alle UGent onderzoekers. Vanaf volgend academiejaar worden vijf Doctoral Schools aan de UGent ingericht rond de volgende vijf vakgebieden: Arts, Humanities and Law, Social and Behavioural Sciences, Natural Sciences, (Bioscience) Engineering, Life Sciences and Medicine, Doctoral School of Arts, Humanities and Law. Voor drie van de vijf Doctoral Schools is al een directeur aangesteld.

Vanaf oktober 2007 wordt Prof. Dominique Willems directeur van de Doctoral School of Arts, Humanities and Law. Zij behaalde haar doctorstitel in de Romaanse Filologie in 1975 en is promotor van 13 doctoraten en meerdere onderzoeksprojecten. Van 1992 tot 1995 was ze decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte en werd daarna lid van de Raad van Bestuur en van het Bestuurscollege. Ze gaf les aan de gereputeerde Amerikaanse universiteiten van Berkeley en Stanford in 1996 en 1997 en was directeur d’études aan het Institut Pratique des Hautes Etudes te Parijs. Als lid van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid was ze ook betrokken bij de discussies over doctoraatsopleidingen en carrièreperspectieven. Prof. Willems wil met de Doctoral Schools acties ondernemen tegen het negatief maatschappelijk beeld waarmee het doctoraat soms nog te kampen heeft. Ze ziet veel mogelijkheden in internationale samenwerking door uitwisselingen, gezamenlijke organisatie van seminaries en mobiliteit van onderzoekers. Zij wil door een hele reeks maatregelen de kwaliteit van afgelegde doctoraten te waarborgen.

De Doctoral School of Social and Behavioural Sciences van de UGent komt onder de leiding van professor André Vandierendonck. Hij behaalde zijn doctoraat in 1973 en werd in 1991 benoemd als professor in de experimentele psychologie. Als lid van meerdere commissies is hij goed vertrouwd met het beleid van de universiteit. Onder zijn verantwoordelijkheid behaalden 19 doctorandi hun doctoraatstitel; verder is hij ook promotor van een vijftal interuniversitaire onderzoeksprojecten. Op zijn expertise wordt een beroep gedaan door heel wat internationale tijdschriften, wetenschappelijke organisaties en universiteiten en in zijn publicatielijst prijken meerdere toptijdschriften uit de psychologie. Momenteel verblijft prof. Vandierendonck aan de Universiteit van Padua in Italië, maar hij bereidt zich volop voor op zijn nieuwe functie.

Prof. Jozef Vercruysse mag zich volgend jaar directeur van de Doctoral School of Life Sciences and Medicine noemen, waar vijf faculteiten bij betrokken zijn: de faculteit van de Wetenschappen, Bio-ingenieurswetenschappen, Farmaceutische Wetenschappen, Diergeneeskunde en Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Prof. Vercruysse is sinds 1983 professor in de Parasitologie aan de faculteit van de Diergeneeskunde en sinds 2001 voorzitter van de vakgroep Virologie, Parasitologie en Immunologie. Sinds 1996 heeft hij meer dan 30 onderzoeksprojecten gecoördineerd in samenwerking met partners in verschillende continenten. Er werken in zijn vakgroep momenteel 42 jonge onderzoekers aan een doctoraat. Hij is lid van een tiental internationale wetenschappelijk organisaties, sinds 2003 voorzitter van de World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology en wordt regelmatig gevraagd als expert. Als directeur van de Doctoral School wil prof. Vercruysse de nadruk leggen op het aantrekken van talentvolle en gemotiveerde doctorandi, niet alleen uit Vlaanderen maar ook internationaal. De toekomstperspectieven van mensen met een doctoraat zijn echter niet altijd rooskleurig. De universiteit moet doctorandi niet alleen voorbereiden op die toekomst, zij moet ook goede contact met het bedrijfsleven onderhouden.

Guido Van Peeterssen.