26.5.07

Nieuwe Nederlandse wet beschermt postbodes

Sinds het begin van deze eeuw wordt de Post geconfronteerd met onvermijdelijke ontwikkelingen die raken aan de kern van haar activiteiten en invloed hebben op de toekomstperspectieven. Niet alleen krimpt de klassieke markt maar anderzijds daalt het postvolume. De zogenoemde sociale post en de administratieve post nemen af. Bovendien zijn er sedert de liberalisering van de postdiensten een groeiend aantal spelers op de markt. Stap voor stap nemen de nieuwe informatiekanalen de plaats in van de traditionele brievenpost. Niet alleen email en SMS berichten, maar ook internet neemt een steeds belangrijker plaats in de communicatie in. In Belgiƫ gebruiken ongeveer 4,2 miljoen Belgen geregeld het internet. De nieuwe tendensen in de professionele communicatie zijn verontrustend voor de Belgische post die momenteel nog 85 % van zijn omzet te danken heeft aan de ondernemingen.

Ook Nederland luidt de alarmbel: door de privatisering van de postdiensten verliest TNT Post volgend jaar het monopolie op het bezorgen van brieven tot vijftig gram. Nederland vreest dat daarom de concurrentie op de postmarkt echt zal losbarsten. De vakbonden vrezen dat dit zal gebeuren ten koste van de postbezorgers, die steeds meer op basis van stukloon moeten werken in plaats van uurloon. Staatssecretaris Heemskerk zei dat de vakbonden in gesprek zijn met alle Nederlandse postbedrijven. Ook minister Donner van Sociale Zaken houdt de uitkomst in de gaten en rapporteert daarover na de zomer. De wet geeft de mogelijkheid open om te kunnen ingrijpen. TNT Post moet in die vrije markt ook concurrerende ondernemingen tegen dezelfde voorwaarden toelaten tot haar netwerk, zoals brievenbussen en postbussen, net als de eigen dochteronderneming.

Staatssecretaris Heemskerk gaat ervan uit dat bij eerlijke concurrentie de bedrijven die concurreren met TNT Post sterker in de markt komen te staan, en dat dit kan leiden tot betere arbeidsvoorwaarden. Het kabinet moest over de arbeidsvoorwaarden een knoop doorhakken, omdat de coalitiepartijen PvdA en CDA in de Tweede Kamer op dit punt tegenover elkaar stonden. De PvdA kwam met een eigen voorstel om de postbodes te beschermen, maar het CDA wilde dit niet regelen in de postwet, omdat de arbeidsvoorwaarden tot stand moeten komen in onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. De PvdA heeft ondertussen het eigen voorstel ingetrokken. De Staatssecretaris benadrukt dat het niet in de bedoeling ligt om voor postbodes een ander beleid te voeren dan voor andere Nederlandse werknemers.

De Britse post: http://www.postoffice.co.uk
De Franse post: http://www.laposte.fr
De Duitse post: http://www.deutschepost.de
De Belgische post: http://www.post.be/site/nl
De Nederlandse post: http://www.tntpost.nl

Guido Van Peeterssen.