Open VLD schaart zich achter Open Samenleving
De Open VLD leden stemden zaterdag in de stadschouwburg in Antwerpen het Open VLD verkiezingsprogramma goed. Het programma waarmee Open VLD naar de stembusslag trekt, is geen catalogus met allerhande leuke ideetjes maar is een visietekst opgebouwd rond 10 hoofdstukken. Zo legt Open VLD de lat opnieuw hoog met o.a. een tweede pleidooi voor nog 200.000 jobs en lagere en eenvoudigere belastingen. Verder wil Open VLD een ethisch tolerante samenleving met een flexibele arbeidsmarkt én met een hart voor het milieu. De voorbije jaren werden al tal van hervormingen ingezet, denk maar aan de politie, het Generatiepact of de euthanasiewet. Maar het werk is nog niet af. Daarom blijft Open VLD niet bij de pakken zitten en gaat het verder op het pad van de noodzakelijke hervormingen.
Opnieuw 200.000 extra jobs.
Onder premier Verhofstadt kwamen er 280.000 jobs bij. Dat is geen toeval. Door de verlaging van de lasten op arbeid werden jobs goedkoper en namen bedrijven opnieuw mensen aan. Open VLD wil op die weg verder gaan. Bart Somers: “Daarom geven we opnieuw een streefcijfer. Wij gaan voor opnieuw 200.000 nieuwe banen in de komende vier jaar. Dat maakt ons misschien kwetsbaar. Gaan we die jobs wel halen? Maar zo een duidelijk cijfer is ook een extra aanmoediging”. Open VLD wil de druk op meer jobs hoog houden. Omdat een hogere activiteitsgraad (meer mensen aan de slag) de welvaart kan veilig stellen en versterken.
Lagere en eenvoudigere belastingen
Open VLD stapt niet in een regering die de belastingen wil verhogen. Open VLD wil de lasten verder doen dalen, zowel voor de bedrijven als voor de mensen. Een “fair tax” moet het kluwen van de huidige belastingbrieven vereenvoudigen. Er komen drie belastingschijven, drie tarieven en drie korven van belastingaftrekken. Deze hervorming houdt tevens een gevoelige belastingverlaging voor de mensen in. Daarnaast maakt een lastenverlaging jobs goedkoper waardoor bedrijven meer mensen kunnen aanwerven. Concreet wil Open VLD de loonkosten verlagen met 2 procent en de vennootschapsbelasting verlagen van 40% naar 28%.
Behoud van de ethische tolerantie
De voorbije jaren werd ons land een modern en tolerant land betreffende ethische vraagstukken met een wetgeving die voor diepmenselijke vragen zoals euthanasie, een humaan en open antwoord geeft. Open VLD zal niet in een regering stappen die wat betreft abortus, euthanasie of homo huwelijk een stap terugzet. Ook in de toekomst wil Open VLD een ethische tolerantie zien. Daarom geen ethische “diepvriesclausules” in het regeerakkoord. De parlementsleden van de meerderheid moeten steeds de volledige gewetensvrijheid behouden bij het stemmen over ethische aangelegenheden.
De individuele loopbaanrekening
Open VLD wil een grondige hervorming van de arbeidsmarkt. Die wordt afgeremd door teveel regels die niet meer van deze tijd zijn. De individuele loopbaanrekening moet mensen in staat stellen om hun eigen loopbaan in te richten naar de eigen noden. Het systeem is eenvoudig: op uw persoonlijke loopbaanrekening verzamel je een pakket uren om recht te hebben op een volledig pensioen. Je krijgt ook jaarlijks een stand van zaken in je loopbaanrekening. De burger kan periodes waar hij langer en harder werkt afwisselen met kalme periodes. Het systeem laat toe een tijdje niet te gaan werken en voor de kinderen of voor zorgbehoevende ouders te zorgen. Daarna kan je wat harder of wat langer blijven werken.
Open voor alle mensen
Voor Open VLD is de strijd tegen armoede en kansarmoede erg belangrijk, naast de verlaging van de belastingen en het bevorderen van het ondernemerschap. De politiek moet mensen uit hun isolement halen. Dat is niet enkel een kwestie van geld, maar ook van contactarmoede, taalarmoede of gezondheidsarmoede aan te pakken. Van de 200.0000 nieuwe jobs moeten er daarom 40.000 kansenjobs zijn. Open VLD wil interim arbeid bij de overheid mogelijk maken, het succesvolle systeem van de dienstencheques uitbreiden en meer investeren in sociale tewerkstelling.
Meer Vlaanderen én meer België, geen separatisme.
De staatshervorming is niet af. Vlaanderen moet meer autonomie krijgen om een beleid te voeren op eigen maat. Nieuwe bevoegdheden voor Vlaanderen zorgen voor een meer efficiënt en kordaat beleid. Open VLD kiest voor een open dialoog de Franstaligen, niet de confrontatie. Open VLD zoekt winwin-situaties en heeft oog voor gemeenschappelijke noden en behoeften. Open VLD vraagt meer bevoegdheden voor Vlaanderen en wil tegelijk meer samenwerking en dialoog binnen België.
Geen oorlogsavonturen, maar vredesmissies
Ons land verzette zich tegen de oorlog in Irak. Eerst zorgde dit standpunt voor heel wat kritiek bij de christendemocratische oppositie. Intussen blijkt dat België de juiste keuze maakte. De regering Verhofstadt stuurde geen gevechtstroepen naar Irak, maar wel vredestroepen naar Afghanistan, de Balkan, Kongo en Libanon. Ook in de toekomst wil Open VLD vredesmissies in plaats van oorlogsavonturen. België is niet langer een grijze muis op wereldvlak. Vaak lopen we voorop in noodzakelijke veranderingen. Zoals in Europa als in Kongo waarin België na jaren van afwezigheid opnieuw investeerde om er democratie te vestigen.
Luisteren naar Al Gore
Open VLD neemt de klimaatuitdaging en de opwarming van de aarde ernstig. De grote boosdoeners van CO² uitstoot moeten hun gedrag wijzigingen. Op een intelligente wijze, zonder de economie te nekken. Een verschuiving van belastingen op productie en arbeid naar heffingen op vervuiling en uitstoot van CO² is de aangewezen weg. Open VLD heeft concrete voorstellen, zoals het vervangen van de autobelasting zoals die vandaag bestaat, door een belasting in functie van de uitstoot van CO². Hetzelfde voor de belasting op woningen, de onroerende voorheffing. Die willen Open VLD vervangen door een belasting op basis van de energiezuinigheid van de woning. Over kernenergie wil Open VLD een open debat, op basis van argumenten en niet met slogans. Niet zomaar sluiten, want dat brengt onze energiebevoorrading in de problemen. Open VLD houdt vast aan de kernuitstap en wil de huidige reactoren op termijn sluiten. Maar tegelijkertijd ook investeren in de ontwikkeling van kernreactoren van de vierde generatie, die groene kernenergie opwekken.
Meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen
Vrouwen krijgen vandaag voor hetzelfde werk nog vaak een lager loon dan hun mannelijke collega’s. Dit is voor Open VLD onaanvaardbaar. En er is meer nodig. Eén van de oorzaken van de achteruitstelling van vrouwen op de arbeidsmarkt is de ongelijke verdeling van de gezinslast. Om de combinatie werk en gezin draaglijker te maken kiezen veel vrouwen ervoor om deeltijds aan de slag te gaan. Hierdoor verminderen hun kansen op promotie. Open VLD bepleit daarom gezinsmaatregelen die een evenwichtige verdeling van de zorglast tussen beide partners stimuleren. Ouders hebben recht hebben op extra ouderschapsverlof in hun loopbaanrekening, als de zorg gelijk over beide partners verdeeld wordt.
Een slagkrachtigere justitie
Onder leiding van de liberalen werd de politiehervorming een succes. De politie werkt, de criminaliteit daalt. Maar justitie blijft achter. De strafuitvoering blijft problematisch. Daarom wil Open VLD een grondige modernisering van het justitieapparaat. Hervormingen in de strafprocedure moeten ervoor zorgen dat misdrijven sneller berecht worden. Om de overbevolking van de gevangenissen tegen te gaan wil Open VLD een tweesporenbeleid: de bouw van nieuwe gevangenissen (in samenwerking met de private sector), maar ook de verdere uitbouw van alternatieve straffen, zoals het elektronisch toezicht of werkstraffen. Op die manier willen wen het goede werk van de politiediensten beter laten renderen en zeggen we neen tegen straffeloosheid.
Een open kijk op migratie
Om de toestroom van illegalen tegen te gaan wil Open VLD een systeem van legale migratie. Hierbij zouden mensen met specifieke kwaliteiten in ons land aan de slag kunnen. Voor een bedrijf is iedere niet ingevulde vacature een rem op zijn ontwikkeling. Daarom is het noodzakelijk onze koudwatervrees te overwinnen. We moeten naar het voorbeeld van andere niet-Europese landen een nieuwe verstandige migratiepolitiek ontwikkelen. Zoals Canada bijvoorbeeld. Daarnaast willen wij op Europees vlak een systeem waarbij een beperkt aantal migranten, bijvoorbeeld via een loterijsysteem, naar ons land mogen komen. Zij moeten vooraf wel in eigen land onze taal leren. Op die manier brengen wij de open samenleving in de praktijk, en verrijken wij onze samenleving met nieuwkomers zoals we dat deden in de bloeiendste periodes uit ons verleden.
Een engagement op wereldniveau
Ons engagement mag niet ophouden aan de grenzen van Europa. Wanneer we de vrijheid prediken en zoveel mogelijk mensen weerbaar willen maken, dan moet dat eerst en vooral gelden voor de meer dan één miljard mensen die geen toegang hebben tot proper water waardoor ieder jaar bijna twee miljoen kinderen sterven. Alleen al in Afrika sterft één op de vijf kinderen aan ziektes die we gemakkelijk kunnen genezen, aan honger of slechte voeding. Eén op de vier zal nooit leren lezen en schrijven of zal kinderarbeid moeten verrichten. Dat is een schande voor de mensheid. Met zestig miljard euro kunnen we alle basisproblemen op het Afrikaanse continent aanpakken. Aan iedere Afrikaan kan proper water, sanitair, basisgezondheidszorgbeen en onderwijs worden gegarandeerd. En dat in een zeer korte tijdspanne. Hoe meer mensen we laten deelnemen aan de wereldeconomie, hoe meer welvaart voor iedereen