11.5.07

Vlaamse Opera mag gehoord worden

Afgelopen vrijdag stelde de Vlaamse Opera het programma voor het komende operaseizoen voor. En dat programma mag gezien (en gehoord) worden. De Opera moest 1,5 miljoen euro besparen, waarvan 750.000 euro op personeelskosten. Ook op de programmatie werd bespaard. Maar de Opera is eindelijk uit de rode cijfers, en het resultaat loont de moeite. Intendant Marc Clémeur mocht een feestelijk programma voorstellen. En dat niet alleen omdat op 17 november het gerenoveerde gebouw van de Vlaamse Opera in Antwerpen eindelijk weer in gebruik genomen wordt. Het gebouw is meteen 100 jaar jong en iedereen is uitgenodigd om het vernieuwde gebouw te ontdekken.

De Vlaamse Opera slaagt er in om volgend seizoen met zeven sterke operaproducties naar buiten te komen. Met ‘Siegfried’ en ‘Götterdämmerung’ sluit de Opera de Ring af, een volledige uitvoering van dit ‘opus magnum’ dat vanuit heel Europa de aandacht trekt. Componist Luc Van Hove brengt met ‘La Strada’ een opera gebaseerd op Fellini’s gelijknamige roadmovie. Een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal met een ietwat mysterieuze sfeer met veel ruimte voor fantasie en dus ook voor muziek. En met ‘Dialoges des Carmelites’ verwelkomt de Opera Richard Carsen die zijn carrière ooit hier begon en ondertussen internationaal doorgroeide. Componist Hector Berlioz bewandelde met ‘La Damnation de Faust’ ongekende paden en hij doorbrak daarmee het stramien van de traditionele romantische opera. Paolo Carignani dirigeert een internationale cast met rising star Eric Cutler als Faust. Met ‘La Sonnambula’ dirigeert Rani Calderon een prominente cast, aangevoerd door Annick Massis als het eenvoudige weesmeisje Amina in de titelrol. En omdat het een feestelijk seizoen is mag een vrolijke noot niet ontbreken. De Vlaamse Opera brengt daarom ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart in een bijzonder originele productie.

Voorzitter Rita Uyttendaele: “De Vlaamse Opera scheert hoge toppen en moet ondanks het bescheiden budget niet onderdoen voor grote Europese operahuizen”. Maar het zijn niet alleen de grote producties die veel publiek trekken. De lunchconcerten worden steeds populairder, niet alleen door het artistieke niveau maar ook omdat men in de prachtige salons ook effectief kan lunchen. En de Opera laat zich ook buitenhuis opmerken. Rita Uyttendaele: “De openluchtvoorstelling van Don Giovanni was een echte topper. Er komen nog meer van dit soort evenementen die de opera dichter bij de man in de straat brengen”. Gentenaars mogen zich op 24 juni alvast aan een mooi openluchtspektakel verwachten. In de Groene Vallei geven het orkest, koor en kinderkoor van de Vlaamse Opera een mooi concert. De Vlaamse Opera werkt daarvoor samen met de vzw Gent Cultuurstad. Schepen De Caluwé: “De buurt wordt nauw bij het initiatief betrokken. Een podium komt er zeker. Maar hoe we alles gaan plaatsen moeten we nog bekijken”.

De Opera brengt ook heel wat extra activiteiten. Zo wordt de verjaardag van de Gentse Floraliën gevierd met een feestelijk concert, wellicht in aanwezigheid van koningin Beatrix. Maar ook voor het Nieuwjaarsconcert en het Gala Koningin Elisabethwedstrijd zijn de verwachtingen hoog gespannen. En naar aanleiding van de opera Siegfried toon de Vlaamse Opera de stille film Sigfrieds Tod van Fritz Lang begeleid door het Symfonisch Orkest. Het kinderkoor brengt een eigen concert ‘Van Gloria tot A little Jazz Mass”. En onder de noemer Explorer brengt de Opera samen met Muziektheater Transparant het project Viva Vivaldi. Theater Taptoe brengt Don G, een verhaal over liefde, passie en overspel gebaseerd op de opera Don Giovanni van Mozart. En Pascale Platel brengt samen met de sopraan Heather Hunter de figuur van Maria PasCalles tot leven in een uitbundige familievoorstelling. Meer informatie op www.vlaamseopera.be

Guido Van Peeterssen.