Gedaan met gratis plastic zakken bij Delhaize
Ter gelegenheid van de Wereldmilieudag op 5 juni kondigt Delhaize België aan dat er vanaf 1 juli geen gratis plastic zakken meer te verdelen. In de plaats daarvan komen herbruikbare alternatieven. Zo is Delhaize uitgegroeid tot de grootste Belgische gebruiker van groene energie. Daarnaast zijn er tal van initiatieven om het energieverbruik verder te doen dalen en de milieu-impact van de onderneming zo veel mogelijk te beperken. Vanaf 1 juli worden er geen gratis plastic zakken meer uitgedeeld aan de kassa’s. Delhaize biedt al sinds 1994 milieuvriendelijke alternatieven en is daarmee de pionier binnen de Belgische distributie. Het assortiment herbruikbare alternatieven zoals tassen, smartbox en linnen tassen wordt verder uitgebreid. Zo komt er een nieuwe herbruikbare pocketzak in nylon die heel klein kan worden opgevouwen en perfect in elke handtas past. Wie zijn herbruikbare tas vergeet kan beroep doen op een composteerbare zak. Deze omwisseling zal een jaarlijkse besparing van 720 ton plastic met zich meebrengen.
Delhaize gebruikt nu PLA schaaltjes voor de verse salades. PLA is vervaardigd uit maïs, in tegenstelling tot plastic dat petroleum als basis heeft. Ook de bereide sandwiches worden nu in een folie op basis van PLA verpakt. En Delhaize heeft nu ook een nieuwe lunchbox die gemaakt is uit PLA. Ook de tomaten worden verpakt in een biologisch afbreekbare verpakking op basis van rietsuiker en maïs. Tot slot zijn er ook verdere testen met biologisch afbreekbare verpakkingen bezig in de beenhouwerij, fruit en groenten en de traiteurafdeling. In totaal zijn sinds begin 2006 al 7 miljoen PLA verpakkingen door Delhaize in omloop gebracht. Dit komt overeen met een besparing van 116 ton traditioneel plastic.
Op 1 januari schakelde Delhaize volledig over op hernieuwbare energie. Zowel de supermarkten als de stapelplaatsen en de centrale diensten draaien voor 100% op Electrabel AlpEnergie, hernieuwbare energie afkomstig van Franse waterkrachtcentrales. Met deze omschakeling wil Delhaize haar impact op de opwarming van het klimaat beperken. Door deze investering is Delhaize uitgegroeid tot de grootste gebruiker van groene energie in België. Delhaize blijft ook verder investeren in hernieuwbare energie die ze zelf opwekt. Momenteel worden door Delhaize supermarkt Gent Ster fotovoltaïsche zonnecellen geplaatst om elektriciteit op te wekken. De zonnepanelen zullen jaarlijks ongeveer 4000 kW/h produceren, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van een ruime eengezinswoning. Ook de werknemers worden aangemoedigd zowel thuis als op het werk bij te dragen tot een schoner milieu. Er zijn verschillende aandachtspunten zoals verlichting, koeling en verwarming en het gebruik van de elektrische toestellen.
Milieuvriendelijk ondernemen beperkt zich bij Delhaize niet tot energiebesparing. Delhaize is de pionier van de biologische producten in de Belgische grootdistributie en biedt met 625 producten een ruim assortiment aan. Daarnaast verkoopt de onderneming producten die bijdragen tot duurzame visvangst, dit is vis afkomstig uit kwekerijen die milieuvriendelijk werken en die inspanningen leveren om de vispopulatie in stand te houden, ecologische schoonmaakproducten en verzorgingsproducten. Zo goed als alle appelen en peren in de Delhaize dragen het Fruitnet-label dat garandeert dat ze afkomstig zijn van geïntegreerde, milieuvriendelijke teelt. Tot slot worden de meester wijnen die Delhaize verkoopt, gebotteld in flessen met statiegeld en na reiniging hergebruikt.
Guido Van Peeterssen.