Kartelpartners verzuren de sfeer
Het weekblad Trends vergeleek in een enquête 24 economische thema’s uit het programma van SP.a en Spirit. Uit deze enquête bleek dat er grote verschillen zijn tussen beide partijen. Het links liberale Spirit is op economisch vlak blijkbaar meer liberaal dan links. En ook N-VA en CD&V verschillen op acht deelthema’s onverbiddelijk van mening. Om van de andere thema’s niet te spreken, de kartels hebben een programma dat onverenigbaar is. Op die manier naar de kiezer gaan is onbegrijpelijk. Dit was ook de mening van premier Verhofstadt (VLD) ter gelegenheid van de slotmeeting in een tot de nok gevuld ICC te Gent.
Ook Bart Somers zit op dezelfde golflengte: "De analyse van Trends is het bewijs dat kartels, waarbij elke partner met een eigen economisch programma naar voor komt, onmogelijk hun beloftes kunnen waarmaken". Het is een raadsel hoe de NV-A haar vooruitstrevend ondernemersgebonden programma kan waarmaken in samenwerking met een conservatieve standenpartij zoals de CD&V. Beide partijen zetten elkaar daarmee regelmatig voor blok. De NV-A met haar standpunten over Vlaamse autonomie en de CD&V die de fiscale hervormingen van paars ongedaan wil maken. Het is haast zeker de volgende regering de indexatie van de belastingsschalen ongedaan zal maken en de hoogste belastingsschalen weer zal invoeren. Dat wil concreet zeggen dat we met een conservatief beleid volgend jaar een paar weken langer zullen werken voor de overheid.
Bart De Wever (N-VA): "We zijn een eigen partij, met een eigen programma. Daar kunnen standpunten soms wel wat onder leiden". Ook Geert Lambert (Spirit) beklemtoont dat Spirit en SP.a twee afzonderlijke partijen zijn. Spirit is links-liberaal en SP.a is socialistisch. Het is dus niet verwonderlijk dat beide partijen andere accenten leggen. VLD en Vivant daarentegen werken nauw samen en kunnen met Open VLD met één duidelijk standpunt naar voor treden. Zo kan de partij van premier Verhofstadt minister Karel De Gucht meer welstand en welzijn garanderen door een duidelijk sociaal en economisch programma naar voor te treden. De vraag is nu wat kleine partijen er toe beweegt om een kartel aan te gaan. Door de invoering van de kiesdrempel zijn kleine partijen niet langer leefbaar. Bovendien moeten ze erg veel stemmen halen om zijn eerste zetel te veroveren, iets waar grote partijen zich geen kopzorgen om hoeven te maken. De kleintjes zijn dus niet alleen zeker van hun eerste zetel, maar ook van een tweede of derde.
Deze werkwijze heeft als gevolg dat welke de keuze van de kiezer ook is, hij op 10 juni ongewild voor de ‘andere’ kiest. Het risico is dat een coalitie van SP.a en CD&V de macht met zo veel kleine partijen en drukkingsgroepen zal delen dat er van regeren niets meer in huis komt. En politieke besluitloosheid leidt tot crisissen, dat is onvermijdelijk. Ook Yves Leterme (CD&V) beseft dat en kondigt aan dat de belastingsdruk in elk gaval weer zal stijgen. Geert Versnick: “Tenzij de kiezer er anders over beslist, maar dat zien we wel op 10 juni”. Link: http://www.open-vld.be