30.6.07

Universiteit Gent verwelkomt ESN studenten

iesn1Precies 20 jaar geleden ging het succesvolle Erasmus programma van start. De Universiteit Gent speelde steeds een prominente rol in het programma, dat gaandeweg werd uitgebreid en herdoopt tot Socrates en het Lifelong Learning Programma. Zo was de Universiteit Gent vorig jaar opnieuw koploper met het grootste aantal Erasmus projecten van alle Europese universiteiten. Voor het onthaal en de sociale en culturele integratie kunnen de studenten sinds jaar en dag rekenen op het Erasmus Student Network (ESN). Deze vereniging werd in 1989 in Gent boven de doopvont werd gehouden en groeide uit tot een netwerk met meer dan 230 secties in heel Europa. Naar aanleiding van de verjaardag van het Erasmus programma trok de voorbije maanden een busje van ESN langs universiteiten in alle uithoeken van Europa.

iesn5Donderdag 28 juni legt de ESN ploeg de laatste etappe van de Europese toer af: van Gent naar Brussel, waar intussen het hoofdkwartier van ESN gevestigd is. De studenten werden ongemeen hartelijk ontvangen in Het Pand. Rector Van Cauwenberge was er als oud-voorzitter van ESN Gent en verantwoordelijke van Erasmus bij om de studenten te verwelkomen. Rector Van Cauwenberge: “Meer dan 1,5 miljoen studenten namen deel aan het Erasmus programma dat 2.000 universiteiten uit 31 landen verenigt. Ik ben blij dat de Universiteit Gent bij de start van het Erasmus programma gekozen heeft voor internationale profilering. De medewerking van de partners van de UGent is hierbij echter van groot belang. De goede contacten op internationaal niveau verzekeren ons in elk geval om ook in de toekomst een belangrijke rol te spelen. Gent werd onlangs door de Europese Commissie uitgeroepen als één van de 20 Erasmus succesverhalen, ik ben daar heel fier op”.

Tijdens een feestelijke zitting gaven een aantal sprekers een toelichting bij de evolutie en het belang van het Erasmus project. Onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, maar ook managementstructuren gaven de aanzet tot wat wij nu als Europa kennen. Ook vragen over de toekomst werden behandeld. In een wereld die volop verandert is het verwerven van kennis onontbeerlijk. Leren is daarom een proces dat het hele leven lang doorgaat en deel uitmaakt van het Europese onderwijsprogramma: “Een leven lang leren” dat dit jaar van start ging. Het streven naar een transparant onderwijsprogramma zorgt er ook voor dat studenten zich wereldwijd verplaatsen waardoor het belang en de impact van onderwijsprogramma’s sterk beïnvloed wordt aan het aantal buitenlandse deelnemers. De nieuwe uitdaging voor Europese universiteiten zijn goede taalkennis, hoogstaande academische standaarden en de promotie van het hoger onderwijs. Toch zijn er nog een aantal barrières te nemen. Indien deze niet snel verdwijnen zal Europa geconfronteerd worden met het feit dat talrijke hoog opgeleiden ergens anders de weg vinden naar een succesvolle carrière. Link: http://www.esn.org

Guido Van Peeterssen.