Vissen weten zich tijdig uit gedempt Doeldok te redden
Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft het visbestand in het noordelijk deel van het Doeldok onderzocht. Dat dok wordt nu namelijk opgevuld met zand, afkomstig van de afgraving van het Deurganckdok. Het onderzoek wees uit dat de meeste vissen ondertussen veiliger oorden hebben opgezocht. Een grootscheepse actie om het visbestand in het Doeldok te redden, blijkt hoe dan ook niet nodig.
Het Doeldok wordt gedempt maar in overeenstemming met de milieuvergunning verhindert een slibscherm en een dam over de volledige breedte van het dok dat zwevende stoffen tijdens de werkzaamheden in de andere dokken terechtkomen. Maar die constructies kunnen de vissen ook beletten om het dok te ontvluchten. Onderzoek in de Waaslandhaven door het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek en de Provinciale Visserijcommissie van Oost-Vlaanderen brachten maar liefst 17 verschillende soorten vis aan het licht. Voor de start van de werkzaamheden kwam er gemiddeld 40 tot 50 ton vis in het Doeldok voor. De vraag was dus in welke mate die vissen zich tijdig 'uit de voeten' hadden kunnen maken …
In de nacht van 25 op 26 mei speurde een Nederlands visserijbedrijf met een sonarboot het Doeldok af. Kieuwnetten en fuiken lieten toe om de gevangen soorten te determineren. Snel werd duidelijk dat de meeste vissen het Doeldok al ontvlucht waren. Er bleek nog hooguit 100 à 300 kg vis in het dok aanwezig te zijn. Bovendien werden slechts twee soorten waargenomen: paling en snoekbaars. Die laatste soort is gevoelig voor zuurstofgebrek, maar werd dus toch nog gesignaleerd. De gevangen vissen werden voorzichtig aan de andere kant van de dam vrijgelaten.
De meeste vissen wisten zich dus tijdig te redden. Vermoedelijk waren er tijdens de werkzaamheden verschillende mogelijkheden om het dok te ontvluchten. Bij het begin van de werkzaamheden konden de vissen onder het slibscherm doorzwemmen en over de toen nog onvoltooide dam heen zwemmen. Verder zijn, toen de werkzaamheden aan de noordkant startten, de meeste vissen zuidwaarts, richting dam, gevlucht. In een latere fase, toen de baggerwerken tijdelijk stil lagen, werd een opening in de dam gemaakt om de baggerschepen uit het dok te laten varen. Op dat moment zijn de vissen massaal door die opening uit het Doeldok gezwommen.
Als grootste opdrachtgever voor burgerlijke bouwkundige werken in Vlaanderen nodigt de afdeling Maritieme Toegang laatstejaarsstudenten ingenieur uit om kennis. Tijdens de komende zomermaanden wordt er voor hen een traject georganiseerd waarbij ze verschillende grote projecten van dichtbij kunt volgen. Link: http://maritiemetoegang.be