7.9.07

Coyendansfeesten in wijk Macharius Heirnis

Het weekeinde van 14 tot 16 september viert Gent een van zijn oudste en kleurrijkste buurtfeesten. De inwoners van de wijk Macharius Heirnis zingen en dansen samen met de bezoekers op en rond het Spaansekasteelplein tijdens het uitbundige feest van de Coyendans. Schepen Tom Balthazar: “ De Coyendans is bovendien een buurtfeest waar nieuwe en creatieve ideeën mogelijk zijn. De plaatselijke VZW Kunst(h)art evoceert er de sfeer van het Parijse Place de Tertre, de bewoners van de Sint-Machariusstraat verbouwen hun straat tot een heuse kunstenaarsstraat met als thema ‘Tot op het Bot’. De Turkse inwoners creëren er een Oriëntaalse sfeer met een tent en aangepaste hapjes”. Maar er zijn een massa andere activiteiten om het weekeinde te vullen.

Het succes van de Coyendansfeesten is voor een deel te danken aan een rijke traditie. Toen tijdens de dertiende eeuw de bewoners van het toenmalige Sint-Baafsdorp het weiderecht op de Heernisse verwierven stelden zij een herder aan die de koeien dagelijks naar hun weide bracht. Eens per jaar werd er door de vier rentmeesters rekenschap gegeven en het overschot werd besteed aan het feest van de Heernisse: de Coyendans. In de loop der eeuwen ontstonden diverse tradities. De Coyendanswijn werd destijds te goedkoop verkocht, wat de abt, een bastaardzoon van Filips De Goede een stevige boete opleverde. De Coyendansstier was de inzet van een proces dat de leenman van Herlegem een deugdelijke stier ter beschikking van de Heernesse moest houden. De Coyendansduivel dankte zijn naam aan de grote waterplas: de Nekkersvijver, een Nekker is een waterduivel. Wat verderop in Sint-Amandsberg is er nog steeds een Nekkersvijverstraat. Maar omdat de Coyendans uit de hand liep werd hij in 1769 streng beteugeld.

Medewerker Mario Polfliet: “De Werkgroep Coyendans en de buurtwerking hebben samen met tal inwoners en handelaars, de jeugdwerking en culturele organisaties puik werk geleverd. Wie het programmaboekje naleest zal zien dat er heel wat leuke maar ook erg interessante activiteiten zijn”. Op zaterdag 8 september is er de Coyendans fietstocht ‘Koe zonder staart’. De tocht voert ons van Kapelle naar Vlissingen, een mooi gebied met uitgestrekte velden. Om 8.30 uur wordt de bagage opgeladen en vertrekt de bus richting Kapelle. Het feest gaat van start op vrijdag 14 september als de Coyendans plechtig ingeloeid wordt. Daarna is er een geleide wandeling over botten, schedels, relieken In de Sint-Machariusstraat kan men het werk van tal van artiesten bewonderen en ook in de kerk is er een tentoonstelling door VZW Kunst(h)art. Na de toespraak door schepen Balthazar zijn er nog optredens van De Valse Teefjes en de cabaretfanfare ‘Schoon Vertier’.

De dagen daarop puilen de Coyendansfeesten uit van de meest uiteenlopende activiteiten. Er is kinderanimatie door VZW Jong een clown en nog veel meer. Er is een buurtmarkt en een alternatieve markt, buurtbewoners houden rommelmarkt en er zijn diverse infostands. Liefhebbers van rock komen met de vierde editie van het rockconcours ‘De Beloften’ ruimschoots aan hun trekken. Maar ook de geleide bezoeken aan de abdij en het Literair Aperitief met als thema ‘Tot op het bot’ zijn echte publiekstrekkers. Wie het volledige programma wil nalezen kan de brochure ophalen in het plaatselijke buurtcentrum aan de Lousbergskaai of de internetsite raadplegen: http://www.coyendansers.be
Guido Van Peeterssen