22.1.07

Beurzen voor jonge vrouwelijke wetenschappers

Vlaams minister Fientje Moerman, Waals minister Marie-Dominique Simonet en Jean-Mary Vivier van L’Oréal-Belgilux hebben samen met de regionale commissies van UNESCO een samenwerkingsprotocol ondertekend. Vanaf volgend academiejaar krijgen om de twee jaar drie jonge vrouwen een doctoraatsbeurs van 30.000 euro om aan wetenschappelijk onderzoek te doen.
Hoewel er momenteel meer vrouwen dan mannen studeren aan een universiteit (53,8 procent), vermindert hun aantal doorheen de wetenschappelijke loopbanen tot 9,25 procent. België is het tiende land op rij waar vrouwelijke wetenschappers in aanmerking kunnen komen voor deze financiële ondersteuning die het resultaat is van een samenwerking tussen L’Oréal en Unesco, de onderwijstak van de Verenigde Naties
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds National pour la Recherche Scientifique (FNRS) maken een eerste selectie van de kandidaten. Elk fonds stelt 10 vrouwelijke kandidaten voor aan de L’Oréal-UNESCO jury, die de beurzen toekent. Voorzitter van de jury is professor Christine Van Broeckhoven. Zij was in 2006 de Laureate voor Europa van de International Award for Women in Science of L’Oréal-UNESCO. Erevoorzitter is professor Christian de Duve, de nobelprijswinnaar voor geneeskunde 1974. De beurzen kaderen in een overeenkomst die L’Oréal en UNESCO september 1999 afsloten ter promotie van vrouwen in de wetenschap. Naast de nationale beurzen reikt L’Oréal-UNESCO jaarlijks prijzen uit aan vijf verdienstelijke vrouwelijke professoren, één per continent. Bovendien kent de organisatie jaarlijks ook 15 internationale beurzen toe aan beloftevolle vrouwelijke onderzoekers. Met de ondertekening van het protocol benadrukken ministers Moerman en Simonet het belang van een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in het wetenschappelijk onderzoek. Fientje Moerman: "Deze beurzen passen perfect in de strategie voor een kennismaatschappij en in het kader van de Lissabon doelstelling die stelt dat 3 procent van het bruto binnenlands product moet worden besteed aan wetenschappelijk onderzoek".
Meer over het Unesco fonds: http://www.unesco.nl/main_5-3-1.php
Guido Van Peeterssen.