28.2.07

De Tien Geboden (of de Elf Geboden?)

Deze week lanceerde de UGent de derde editie van de campagne “Durf Denken”. Vele Gentenaars vroegen zich de voorbije dagen af wat die grote “XI” op het Wilsonplein aan het Zuid betekende. Deze Romeinse 11 zet de toon voor de campagne: een maand lang geeft de UGent de “Geboden van het Durven Denken” mee. De actie kadert in de profileringscampagne die de UGent voert onder het motto “Durf Denken”.

De eigenzinnige geboden worden de komende dagen verspreid via affiches, in de media en op www.durfdenken.be . Op deze website kan men trouwens het hele verloop van de campagne volgen: naast de klassieke advertenties speelt de UGent ook via creatieve en ludieke kanalen met de geboden: interactieve online toepassingen, live acties in Gent en enkele Vlaamse steden. Een kijkje op de site maakte ons nog nieuwsgierig en het klokje met Romeinse cijfers is echt grappig. Het zaakje houd ook onze collega’s van Gentblogt bezig.

Sinds een drietal jaar profileert de UGent zich onder het motto “Durf Denken” als een onafhankelijke, kritische en pluralistische universiteit. De boodschap vindt duidelijk meer en meer gehoor, zowel bij lesgevers, onderzoekers, medewerkers en studenten.De campagne is geen gewone wervingsreclame, maar wil op een creatieve wijze de reputatie van de UGent ondersteunen: als instelling die bekend staat om haar pluralisme, haar onafhankelijkheid van elke ideologie, zuil of partij en als een instelling waar men een grote vrijheid en zelfstandigheid geniet.

Om de drie dagen wordt een gebod bekendgemaakt, met bijhorende acties op het veld. Telkens wordt ook een extra online toepassing of pagina op www.durfdenken.be vrijgegeven. Verder worden ook diverse Durf Denken gadgets verdeeld die inspelen op een bepaald gebod. Op 7 maart wordt een ‘denkwedstrijd’ georganiseerd waarbij de winnende student(e) naar Nepal op reis kan.Voor de uitwerking van de campagne deed de UGent een beroep op de expertise van Saatchi & Saatchi Brussels. Dit bureau balde de boodschap van de UGent samen in de krachtige slagzin ‘Durf Denken’. Het is de letterlijke vertaling van ‘Sapere Aude’, de lijfspreuk van verlichte denkers als Kant. Maar het is vooral de samenvatting van wat de UGent onderscheidt van alle andere instellingen: haar onafhankelijkheid.

Guido Van Peeterssen.