Dieven zijn blij met de nieuwe wifi detector
Dieven hebben met de wifi detector een nieuw hulpmiddel voor het stelen van laptops. Bovendien is het apparaatje goedkoop en vrij verkrijgbaar. Je laat dus best je laptop niet achter in de auto. Zelfs goed verstopt is je dure apparaat niet veilig, tot 100 meter afstand kunnen dieven je laptop feilloos te detecteren. De wifi detector verraadt dus ook de aanwezigheid van je laptop in een gesloten auto. De computer moet wel een wifi verbinding hebben en in standby staan. Als je laptop uitgeschakeld is, kan de detector hem niet vinden. Veel mensen vergeten dat echter te doen. Ook als je de wifi combinatie uitzet schakel je het signaal uit.
De detector wordt verkocht in elke computerwinkel en is niet groter dan een sleutelhanger. Het toestel is bedoeld voor laptopgebruikers die wifi netwerken zoeken en kost rond de 50 euro. Onder namen als ’WiFi Seeker’ of ’WiFi Finder’ ook op het internet te koop. Een agent getuigt: „Door sommige aangiften kwam ik dit probleem op het spoor. Iemand legt zijn laptop niet zichtbaar in de auto en doet boodschappen. Als hij terugkomt is er ingebroken. Bovendien is het de enige auto waarin er is ingebroken. Mensen die gelijkvloers wonen en die een draadloos netwerk thuis hebben, moeten ook oppassen”. De oplossing in dat geval is je router uit te zetten. Een router is een toestel dat netwerken met elkaar verbindt.
Wifi staat voor wireless fidelity en geeft aan waar zich een draadloos internetnetwerk bevindt. Steeds meer openbare gelegenheden, zoals restaurants en bibliotheken, bieden wifi aan voor vrij gebruik. Zo kunnen laptopeigenaars op internet om te surfen of te mailen Het gebruik van draadloze netwerken gebeurt overigens niet altijd legaal. Er bestaan nog vrij veel onbeveiligde draadloze netwerken die niet bedoeld zijn voor openbaar gebruik. De detector vindt deze en de laptopgebruiker kan via deze privé netwerken net zo goed inloggen. Degene die het abonnement voor dit netwerk heeft afgesloten, betaalt de kosten.
Wil u ook zo een toestelletje? Gadget
Guido Van Peeterssen.