13.2.07

Masterplan Dok Noord (voormalige ACEC-site) is goedgekeurd

De stad Gent wil de oude gebouwen van ACEC een nieuwe bestemming geven. Daarom werden afgelopen vrijdag de gedetailleerde plannen bekendgemaakt die het stadsbestuur heeft om de oude dokken een nieuwe bestemming te geven. Dok Noord bevindt zich op de voormalige ACEC site en vormt een onderdeel van het Scharnierproject. Gent wil alle oevers van het Handelsdok en het Houtdok opnieuw inrichten als woonomgeving. Er is ook ruimte voorzien voor andere functies: werken, winkelen en ontspannen. Al deze functies zijn terug te vinden in het masterplan Dok Noord. Eigenaar van de ACEC site is NV Vastgoed Noord.
De herbestemming van de oude dokken verloopt in fasen. Voor het hele Scharniergebied zijn er verschillende’s Uitvoeringsplannen (RUP) nodig. Het RUP voor de ACEC site is het eerste dat vorig jaar werd goedgekeurd. Op basis daarvan werd achtereenvolgens een zogeheten masterschets en een masterplan opgemaakt. Dit gebeurde door het bureau Eddy Vanzieleghem Architecten in overleg met de stedelijke diensten. Voor de site werd in oktober 2006 ook een verkeerstudie gemaakt om de toekomstige verkeersafwikkeling in kaart te brengen. Daarvoor werd een bureau uit Leuven aangeduid: Vectris cvba.
De reconversie van Dok Noord is een belangrijk project voor de stad Gent. Niet alleen als voorloper in de geleidelijke ontsluiting van de oude dokken, maar ook als voorbeeld van hoe in de toekomst wonen, werken, winkelen en ontspannen gecombineerd kunnen worden met respect voor het verleden van deze site. Al deze functies worden zo harmonisch mogelijk op elkaar afgestemd. Het is de ambitie van de Stad Gent om met dit project de toon te zetten voor de volledige herontwikkeling van dit stadsdeel. Het nieuwe masterplan voor Dok Noord omvat onder meer de volgende elementen. Een centraal evenementenplein dat de naam Carelsplein krijgt en twee nieuwe parken: het Van Crombrugghepark aan de Sint-Salvatorstraat en het Sassevaartpark aan de noordkant van de site. Een aantal kleinere pleinen, waaronder een overdekt plein en de Koer woonclusters (130 woongelegenheden) met onder meer lofts, appartementen en parkeergelegenheden voor auto’s en fietsen. Nieuwe wandel- en fietszones in een aangename woon- en werkomgeving.
De bestaande kantoorruimten worden behouden, en er komen enkele nieuwe bij in de voormalige locomotiefloods en in magazijnen. In de vroegere machinehallen wordt er ruimte voorzien voor grootschalige kleinhandel. Er komt een cluster van cultuur en gemeenschapsvoorzieningen vlakbij het evenementenplein en palend aan de Sint-Salvatorstraat, met onder andere het Expeditietheater. Op de site is er een duidelijke autovrije zone en een parkeerzone die opgesplitst wordt in parkeren voor bewoners en parkeren voor bezoekers. De huidige, monumentale poort aan de Sassevaartstraat zal gebruikt worden als toegang tot een parkeergarage. De bestaande poort aan het Neuseplein zal fungeren als de exclusieve toegang tot de bewonersparking.
Voor het nieuwe masterplan is er, behalve wat betreft de circulatie, ook bijkomend onderzoek verricht naar brandveiligheid en evacuatiewegen. Alle gebouwen zijn goed bereikbaar door de brandweer. De circulatie is ook doorgesproken met alle diensten. Volgende stap in het dossier is de opmaak van een definitief voorontwerp en het indienen van bouwaanvragen voor de diverse onderdelen. Tegelijk moet men aan de Sassevaart nog werken uitvoeren om de site beter te onsluiten voor het verkeer. Zo wil de Stad Gent de kleine ring (R40) doortrekken naar de Afrikalaan via de Handelsdokbrug. Op dit moment wordt daarover onderhandeld met het Vlaams ministerie voor Openbare Werken.Dit is wat de Stad Gent ons weet te vertellen: http://www4.gent.be/gent/wonen/stbouw/scharnier/html/plannen_RUPs.htmlDe mannen van TiensTiens placeren hier hun woordje: http://www.tienstiens.org/tt6/p14
Guido Van Peeterssen.