7.2.07

Fotoboek en tentoonstelling over het Gentse Havenlandschap

Van 25 mei tot 18 juni 2006 vond in het Gentse Caermersklooster de tentoonstelling 'LOCUS FABRICA - over het Gentse havenlandschap' plaats. Deze tentoonstelling bestond uit 32 foto's van studenten van het derde jaar fotografie van de Hogeschool Gent, afdeling KASK. Locus Fabrica betekent letterlijk 'de gemaakte plaats' of 'plaats met de werkplaatsen'.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling besliste de deputatie om een fotoboek uit te geven met dezelfde titel. Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen geeft aan jonge, talentvolle fotografen opdrachten te geven over welbepaalde thema's. Zo werden er reeds opdrachten gegeven aan Thomas Mistiaen, Freya Maes, Ilse Joliet, Giannina Urmeneta Ottiker, Kurt Van der Elst, Michaël Bussaer en Tania De Smet. Deze opdracht kwam tot stand in samenwerking met het Projectbureau Gentse Kanaalzone en de Hogeschool Gent. Deze laatste wil met het 'project voor derden' de studenten confronteren met het werkveld en wil hen in opdracht foto's laten maken over welbepaalde thema's.

Het Projectbureau Gentse Kanaalzone coördineert de strategievorming en de concrete projecten voor de ontwikkeling van de Gentse Kanaalzone met als doel het beleid inzake ruimtelijke ordening, milieu, mobiliteit en economie beter op elkaar af te stemmen. Drie vliegen in één klap dus met als resultaat een knappe fotoreeks over het Gentse havengebied en een zeer verzorgd

uitgegeven fotoboek. Dat fotoboek is in de combinatie van de foto's met de begeleidende teksten, een unieke momentopname van de Gentse kanaalzone in volle ontwikkeling. De twee voorwoorden van het fotoboek werden respectievelijk geschreven door gouverneur André Denys, die vooral de ontwikkeling van de Gentse kanaalzone benadrukt en door gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor cultuur, die het accent legt op de betekenis van de fotografie voor dergelijke projecten.

De foto's werden gemaakt door Tjorven Bruyneel, Sarah Bruyninckx, Tine Desodt, Bastian Fischer, Kjell Gryspeert, Evy Ottermans, Michel Petré, Kim Pots, Thomas Schurmans, Sylvia Souffriau en Peppijn Watty. De teksten zijn van de hand van Wim De Temmerman, departementshoofd KASK, Willem Vermoere, docent fotografie KASK, Patrick Viaene, kunsthistoricus en industrieel archeoloog en het Projectbureau Gentse Kanaalzone. Het communicatiebureau m21 – de Vormnatie sponsorde het grafisch ontwerp en de productiebegeleiding.

Het fotoboek zal te koop aangeboden worden aan de prijs van 5 EUR tijdens de tentoonstellingen van de foto's, die plaatsvinden in de Gentse kanaalzone komende maand in het Buurt-en Ontmoetingscentrum Klein Rusland te Zelzate. De tentoonstelling verhuist van 2 tot 30 april naar het Cultuurcentrum Stroming Sleidinge, van 18 tot 20 mei naar het Oud Gemeentehuis te Desteldonk, van 25 tot 28 mei nar het Oud Gemeentehuis Sint-Kruis-Winkel en van 29 juni tot 1 juli naar het Ontmoetingscentrum te Oostakker.

Het fotoboek zal vanaf maart ook kunnen aangekocht worden in het PCKCCaermersklooster,

Vrouwebroersstraat 6 in Gent. Openingsuren van 10 tot 17 uur, maandag gesloten. tel. 09 269 29 10, e-mail: caermersklooster@oostvlaanderen.be. Meer informatie over de tentoonstellingen in de Gentse kanaalzone: www.oostvlaanderen.be.

Guido Van Peeterssen.