16.2.07

Gesprek met Bruno Tuybens over sluiting postkantoren

De Post wil zes van haar negenentwintig kantoren sluiten in Gent. Het gaat om kantoren gelegen te Ledeberg, Nieuwe Beestenmarkt, Sint-Simonstraat (Gentbrugge), het UZ, het Van Beverenplein en de New-Yorkstraat (Muide). In de plaats daarvan komen zeven PostPunten in winkels, zoals in de Delhaize in Ledeberg. Franklin Tombeur, Patrick Van Damme, Nick Caufriez en enkele andere mensen van Ledebergse verenigingen hebben een petitie opgestart tegen die plannen en kregen steun uit de wijken Muide en Heirnis.

Dinsdagavond 23 februari kreeg staatssecretaris Bruno Tuybens tijdens een gesprek met een aantal initiatiefnemers het resultaat van een petitie voor het behoud van de postkantoren overhandigd. Uit de wijk Meulestede kwamen 594 handtekeningen, De Heirnis was goed voor 160 handtekeningen en op Ledeberg werden 1.490 handtekeningen verzameld. De actie was het resultaat van initiatiefnemer Geert Dutré die met het actiecomité PLOF een aantal actievoerders wist te verzamelen. Het werd een boeiend gesprek waarbij Nathalie Desmet als wijkregisseur het gesprek in goede banen wist te leiden.

De Post is al een tijdje geen volwaardig overheidsbedrijf meer waardoor er steeds meer concurrentie voor Tante Post opduikt. Bruno Tuybens: “De Post heeft te kampen met een sterke terugloop van klanten en kan niet langer overal haar diensten aanbieden. En er is nu ook de liberalisering van de Post die private ondernemingen de kans bied om postdiensten aan te bieden”. Dat men zo veel kantoren moet sluiten ligt volgens Tuybens in het verleden: toen werden er gewoon veel te veel postkantoren geopend. Wil men de Post redden dan moet ze zichzelf financieel kunnen beredderen en moet men buitenlandse investeerders aantrekken. En dat kan met behulp van PostPunten: die bieden 85 procent van de diensten van een postkantoor aan. Bovendien zijn er een aantal garanties: er sluit geen postkantoor als er geen volwaardig PostPunt in de buurt is.

Volgens Schepen Temmerman is het bestuur erg bezorgd voor de toekomst maar zijn er voldoende garanties. Zo zou de kwaliteit behouden blijven en bieden Postpunten een aantal voordelen. Zo liggen niet zo veraf, geven de kans tot sociaal contact en hebben ruimere openingsuren. Voor Bruno Tuybens wordt de achterstand van de Belgische Post tegenover haar buitenlandse concurrenten steeds groter. Zo zijn PostPunten in de Scandinavische landen goed ingeburgerd en zijn de mensen daar erg tevreden over de dienstverlening.

Jacques Depoorter gelooft niet in het mengen van een commerciële en een openbare functie maar Bruno Tuybens is zeker van zijn stuk. De grootste kost ligt bij het personeel en daar kan men via PostPunten flink in snoeien. Ook het voorstel van oud schepen Depoorter om postdiensten in andere openbare diensten zoals een gemeentehuis aan te bieden vindt geen genade. Personeel kost te veel, of dat personeel op een gemeentehuis of in een postkantoor werk: het blijft allemaal te duur. Er moet overal bespaard worden.

De initiatiefnemers wijzen er op dat als Ledeberg geen postkantoor meer heeft er 14.500 inwoners aangewezen zijn op het postkantoor van Gentbrugge aan de Brusselsesteenweg. De behoefte aan een kantoor op Ledeberg is erg groot: de Ledebergse bevolking bestaat voor een groot deel uit senioren. Dat zijn minder mobiele mensen die zich dan naar de andere kant van de gevaarlijke Brusselsesteenweg moeten begeven. Zij vinden de uitbouw van een PostPunt in Delhaize geen volwaardig alternatief. ,,Daar kunnen alleen eenvoudige verrichtingen gebeuren en er is een gebrek aan privacy.

Er wordt tegen die sluiting ook door de oppositie geprotesteerd. Groen! diende samen met de CD&V een motie in om die beslissing te herbekijken en daarover overleg te starten. Maar ook het Vlaams Belang protesteert. Ook de VLD Gentbrugge merkt op dat die bedreigde kantoren vaak in sociaal zwakkere wijken liggen. De Post zegt dat er op maximum 2,5 kilometer afstand een postkantoor moet zijn. Dat is niet altijd het geval. En bovendien in bepaalde wijken wonen mensen die niet zo goed te been zijn en dan moet die afstand kleiner zijn. Maar nu al staat vast de privatisering er komt en dat de Post zich tegenover haar buitenlandse concurrenten zal moeten wapenen, en dat kan enkel door minder personeel en minder kantoren.

Guido Van Peeterssen