De postbode zal blijven komen
Met deze leuze houden parlementsleden Dirk Sterckx en Hilde Vautmans in De Standaard een pleidooi voor de liberalisering van de Belgische postmarkt. Volgens staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuypens zou een vrijmaking de universele dienstverlening in het gedrang brengen. Met geslaagde voorbeelden in Zweden en Nederland bewijzen Sterckx en Vautmans dat een vrije postmarkt vooral een efficiëntere én goedkopere postmarkt is. De vraag is: moet De Post een monopolie hebben op onze gewone brieven om haar taak naar behoren te kunnen vervullen? Het was de Commissie Delors die midden de jaren tachtig met sterke argumenten kwam om de oude nationale postmonopolies te beperken.
Zweden schafte als eerste het monopolie van zijn postbedrijf af omdat de Post terrein verloor door het gebruik van elektronische communicatie. Daarna gooide ook Nederland zijn postmarkt open en maakte van zijn Post een van de meest efficiënte bedrijven in Europa. Onze Post bleef zich vasthaken aan haar monopolie maar werkt nu onder druk van Europa aan de hervorming die ze samen met Scandinavië en Nederland had moeten beginnen. De Post weet heel goed dat ze die hervorming niet mag stilleggen. Zowel particulieren als bedrijven sturen meer en meer zendingen elektronisch. Dus moet De Post actief op zoek naar nieuwe diensten en klanten. Nieuwe producten zie je maar groeien op een open markt met concurrentie.
Vallen wij als gewone postklanten dan tussen de plooien? De socialisten voorspellen dat de postbodes niet meer zullen langskomen in de kleine dorpjes in de Ardennen. Allemaal de schuld van Europa! Vreemd, want in de Europese wet staat dat elke lidstaat er moet voor zorgen dat de postbode minstens vijf keer per week bij elke brievenbus langskomt en de postbus licht. De inwoners van elk Ardens dorp kunnen naar de rechter stappen met de Europese Richtlijn in de hand. De privatisering zou er zelfs voor moeten zorgen dat meer dan één postbode langs komt want elk bedrijf wil klanten winnen.
De Zweden zagen dat de universele dienst niet verlieslatend is. En het platteland in Zweden is nog wel wat anders dan afgelegen dorpen van de Ardennen. Er zijn geen klachten in Zweden, wél goede dienstverlening en veel minder subsidies uit de staatskas. De Zweden betalen wel meer voor een gewone postzegel sinds de liberalisering. Sinds 1993 zijn hun postzegels met ongeveer de helft gestegen in prijs. Binnenkort zitten we in België aan een prijsstijging van veertig procent. Staatsecretaris Bruno Tuybens ziet ondertussen de ernst van de zaak in: hij is verplicht om te liberalisering in goede banen te leiden, maar misschien kan hij wel werken aan een betere dienstverlening. Over zijn inspanningen leest u meer in een ander artikel op deze site. Verneem meer over de Post op haar eigen site: www.depost.be