Koning Albert bezoekt fotonica onderzoekslab van de Universiteit Gent.
Op 13 februari bezoekt Koning Albert II het fotonica-onderzoekslab in de clean rooms van de Universiteit Gent. In deze stofvrije onderzoeksruimten voeren onderzoeksgroepen van de faculteit Ingenieurswetenschappen hoogtechnologisch onderzoek uit rond microsystemen en fotonica. De onderzoeksgroep Fotonica van de vakgroep Informatietechnologie (INTEC) doet in de clean rooms, die in 2005 geopend werden, onderzoek naar optische chips. De fotonica raakte het laatste decennium ingeburgerd als de wetenschaps- en ingenieursdiscipline die zich met de fundamentele eigenschappen, de technologie en de toepassingen van licht bezighoudt. De toepassingen van fotonica zijn heel divers en zijn onder meer te vinden in de telecommunicatie, de informatietechnologie, de materiaalbewerking, de sensorwereld, de biotechnologie, de verlichting, de geneeskunde, en zo verder.
Een belangrijke trend in de fotonica is de miniaturisering en de integratie van de componenten. Verwacht wordt dat in de toekomst steeds meer optische functies zullen uitgevoerd worden in de vorm van een chip, of het nu gaat om een heel eenvoudige LED-chip voor verlichting of om een heel complexe optische router om het internetverkeer te regelen of een “lab-on-a-chip” voor de detectie van diverse biomolecules. Tijdens het bezoek zullen twee recente onderzoeksdoorbraken voorgesteld worden aan koning Albert: een microlaser die integreerbaar is met elektronische ICs en een nieuw type optische biosensor.
Doordat de technologieën voor de fabricage van deze chips verwant zijn met deze uit de micro- en nano-elektronica werkt de groep nauw samen met het onderzoekscentrum IMEC in Leuven. Bovendien wordt, door zijn interdisciplinair karakter, in toenemende mate een beroep gedaan op de kennis en expertise van andere UGent-onderzoeksgroepen, van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie VIB en van het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie IBBT. Dit laatste instituut, het jongste Vlaamse strategisch onderzoekscentrum, zal tijdens het bezoek eveneens voorgesteld worden aan de koning.
Link www.ibbt.be
Guido Van Peeterssen.