Verdwaalde Gezichten: Eerwraak en Eergerelateerd Geweld
In het kader van 2007, Internationaal jaar van de Gelijke Kansen (voor iedereen), organiseert het Forum van Vlaamse Vrouwen, FVV vzw, drie studienamiddagen met als thema eerwraak. Eergerelateerd geweld is een veel voorkomend verschijnsel in Turkije, Irak, Jordaniƫ, Palestina, Afghanistan en Pakistan. Als gevolg van de migratiestroom richting West Europa vanaf de jaren zestig, komt het fenomeen de laatste tien jaar steeds meer voor in landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken en uiteraard ook in ons land.
Er bestaan verschillende varianten van eergerelateerd geweld: gedwongen huwelijken, maagdelijkheidstesten, beperkingen van de bewegingsvrijheid van vrouwen en in het slechtste geval: verminking of moord. Pas de laatste tien jaar groeit in de meeste Europese landen het bewustzijn over de ernst van eergerelateerd geweld. In 2005 werd in Berlijn een eermoord gepleegd die enorme aandacht kreeg in de Duitse media. Op politiek-juridisch vlak heeft Duitsland de wetgeving verstrengd. Zo kan een straf voor gedwongen huwelijken er oplopen tot vijf jaar gevangenis. Politiemensen, leraars en sociale werkers in Duitsland krijgen vorming rond eerwraak.
In ons land is er rond dit gevoelig thema nog vrijwel geen onderzoek gedaan. Vandaar dat FVV na enig opzoekwerk, in Nederland terecht kwam. Dialoog blijkt essentieel te zijn om dit probleem aan te pakken. FVV wil proberen om contacten te leggen met verenigingen van etnisch-culturele minderheden om te weten wat er in hun gemeenschappen leeft en hoe eergerelateerd geweld en interfamiliaal geweld in het algemeen kan worden aangepakt. Het Forum van Vlaamse Vrouwen benadrukt dat het haar enkel te doen is om het welzijn van de vrouw en geenszins om de Islam in het algemeen in een negatief daglicht te stellen.
Het FVV organiseert drie studienamiddagen. Op 28 februari in de Amazonen Middaglijnstraat 10 te 1210 Brussel. Op 1 maart in De Centrale, Kraankindersstraat 2 te 9000 Gent. Op 2 maart in het Atlasgebouw, Carnotstraat 110 te 2060 Antwerpen. Telkens van 14 tot 17.30 uur.
Yeter Akin is van Turks-Koerdische afkomst en zal als intitatiefneemster van de stichting Verdwaalde Gezichten de film inleiden, daarna wordt de film vertoond. Tenslotte is er een discussie met de toeschouwers en Yeter Akin en Romaike Zuidema met als uitgangspunt de toestand in ons land. Romaike Zuidema is juriste en deskundige op het gebied van genderzaken. Zij is als adviseur betrokken bij de stichting ‘Verdwaalde Gezichten’.
Informatie: Forum van Vlaamse Vrouwen, Bennesteeg 2 9000 Gent 09 223 38 83
Mail: info@vlaamsevrouwen.org . Site : www.vlaamsevrouwen.org
Guido Van Peeterssen.