Kinderen van 5 jaar en ouder kunnen vanaf 23 februari in de Vlaamse Opera terecht voor een nieuwe productie van Aladdin en de Wonderlamp, een opera van de Italiaanse componist Nino Rota. Aladdin weet heel precies wat hij wil: met zijn vriendjes op de straat spelen, zo weinig mogelijk werken, ondanks alles toch rijk worden, steeds zijn buikje rond eten en later met het mooiste meisje ter wereld trouwen. Alleen… zijn kansen daarvoor liggen niet zo goed, want hij is maar de zoon van een arme kleermaker. Aladdins moeder vraagt zich dan ook bezorgd af wat er van de jonge nietsnut zal worden.
Het verhaal van Aladdin en de Wonderlamp is één van de Vertellingen van Duizend-en-één-Nacht, de bekende verhalen van Koningin Séhérazade. Haar man, de Sultan, was door zijn eerste vrouw vreselijk bedrogen en zó diep gekwetst dat hij besloten had zich op àlle vrouwen te wreken. Elke vrouw die met hem trouwde, zou na de huwelijksnacht ter dood worden gebracht. Séhérazade besloot haar leven op het spel te zetten, en vertelde hem tijdens de huwelijksnacht een verhaal dat zó mooi en spannend was, dat de Sultan absoluut het vervolg wilde horen. Hij besloot haar leven nog één nacht te sparen. Maar elk verhaal bracht een nieuw verhaal met zich mee, duizend-en-één nachten lang. Gaandeweg werd de Sultan verliefd op Séhérazade en genas hij van zijn dodelijke droefheid.
De Vertellingen van Duizend-en-één-Nacht werden in 1704 voor het eerst naar het Frans vertaald door Antoine Galland. Op deze versie is ook het libretto van Nino Rota’s Aladino e la lampada magica gebaseerd. Nergens in de partituur van de componist staat dat de opera in de eerste plaats bedoeld is voor kinderen. Hij noemt zijn werk enkel een “lyrische fabel in drie bedrijven en elf scènes”. De Vlaamse Opera vroeg de jonge regisseur Waut Koeken om van Nino Rota’s opera een versie te maken voor kinderen vanaf 5 jaar. De opera, geschreven voor groot orkest, koor en kinderkoor, wordt opgevoerd in een versie voor 17 muzikanten. Een aantal scènes moest verkort worden en een paar kleine rollen sneuvelden. In de versie in de Vlaamse Opera zit geen koor. Waut Koeken zorgde ook voor de Nederlandse vertaling. Veel talent van eigen bodem in deze productie, met o.a. Jef Smits als dirigent, Chris De Moor als Tovenaar, Wilfried Van Den Brande als Grootvizier, Mireille Capelle als moeder en Benoît De Leersnyder als Geest. Het liefdeskoppel wordt gezongen Milena Gurova en Jean-Léon Klostermann, die afwisselt met Erik Slik.
Nina Rota begon op zijn achtste te componeren, kreeg een klassieke scholing en doceerde daarna harmonie op het conservatorium van Bari, waar hij later ook directeur werd. Rota had een eigen stijl: hij schreef expressieve en melodieuze muziek zonder al te complexe harmonieën. Enkele van zijn opera’s waren bijzonder succesvol. Daarnaast was Rota een begenadigd pianist die heel goed kon improviseren, wat zijn contacten met de verschillende regisseurs waarmee hij werkte vergemakkelijkte. Rota schreef 10 opera’s, 14 orkestwerken, 5 oratoria, een handvol balletten, kamermuziek en ongeveer 100 filmpartituren, waaronder een goede 80 voor Fellini en de overige voor Coppola, Visconti, Zeffirelli en anderen. De muziek van Aladdin en de Wonderlamp doet slechts in enkele passages denken aan de filmmuziek van Nino Rota.
Samen met uitgeverij De Eenhoorn geeft de Vlaamse Opera een voorleesboek uit naar aanleiding van de productie Aladdin en de Wonderlamp. Het boek, met tekeningen van Els Dezwarte en tekst van Kees Spiering, is een unieke herinnering aan Aladdin in de Vlaamse Opera, maar doet even goed dienst als voorleesboek of prentenboek voor wie de productie niet heeft gezien. Te koop in de boekhandel en de bespreekbureaus van de Vlaamse Opera vanaf 23 februari. Link: www.eenhoorn.be
Guido Van Peeterssen.
VOORSTELLINGEN
De Roma Antwerpen. Turnhoutsebaan 286, 2140 Antwerpen
VR 23 februari - 15 uur |19 U
DI 27 februari - 10U30 |14 U (schoolvoorstelling)
DO 1 maart - 14 U (schoolvoorstelling)
VR 2 maart - 19 U
ZA 3 maart - 11 U | 15 U
VLAAMSE OPERA Gent. Schouwburgstraat 3, 9000 Gent
DO 15 maart - 10U30 | 14 U (schoolvoorstelling)
VR 16 maart - 10U30 (schoolvoorstelling)
ZA 17 maart - 11 U | 15 U
ZO 18 maart - 11 U | 15 U
Kaarten zijn te koop via de bespreekbureaus van de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent, via de telefoon 070 22 02 02 of de website www.vlaamseopera.be. Prijs: 7 of 14 euro (-18 jaar), 14 of 20 euro voor +18. Scholen: 5 euro.
Binnen de Antwerpse en Gentse stadszones is elke toegangskaart geldig als vervoersbewijs voor één persoon op de bussen en trams van De Lijn, en dit in de stad en op de datum die op de kaart vermeld staan. Te gebruiken voor een gratis heen- en terugrit naar de voorstelling.