Erfgoeddag is niet te schatten
Erfgoeddag is dé feestdag voor het cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Op zondag 22 april kan iedereen op ontdekkingstocht in de musea, archiefinstellingen, documentatiecentra, heemkringen en zo veel meer in Vlaanderen en Brussel. Met het thema ‘Niet te schatten’, gaan we op zoek naar de waarde van erfgoed. In Gent zijn er heel wat activiteiten verspreid over een dertigtal locaties, en opnieuw zijn er tal van nieuwigheden te ontdekken.
Wilt u weten hoe het leven in kloosters en begijnhoven er aan toe ging? Kijk in de Kunsthal Sint-Pietersabdij mee in de rekeningen van een monnikengemeenschap, ontdek merkwaardige stukken uit het archief van het Begijnhof Sint-Elisabeth of ervaar de eerbied van zusters voor hun oversten in het Archief en Museum van de Zuster van Liefde. ‘Hemelse waarden’ zijn ook te vinden in het Rijksarchief Gent en de Paters Ongeschoeide Karmelieten gunnen u een blik in hun privé bibliotheek.
Dit jaar nemen niet minder dan zes universitaire instellingen deel aan de Gentse Erfgoeddag, met als nieuwkomer de Volkssterrenwacht Armand Pien. Waardevolle historische figuren als Palfijn, Linneaus, Baekeland zijn te vinden in het Museum voor de Geschiedenis der Geneeskunde, de Plantentuin, het Museum voor Dierkunde en het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap. In het archief van de Universiteit Gent ontdekt u drie eeuwen Gentse meisjesstudenten. En het Liberaal Archief gaat op zoek naar ‘bekende standbeelden’ maar ‘vergeten namen’.
Klinken doet het ook in het Conservatorium van de Hogeschool Gent met de muzikale degustaties. Neem meteen ook een kijkje in het Poëziecentrum of de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Toneel- en architectuurfans kunnen terecht in het NTGent voor een blik achter de schermen. Uw erfgoed kan ook een plaats krijgen op Erfgoeddag. Kom naar de expertenbeurs in het MIAT, of hou het Erfgoeddagprogramma nauwgezet in de gaten en misschien wordt uw erfgoed wel tentoongesteld in het Design museum Gent.
Geen Erfgoeddag zonder aandacht voor de kinderen. In het Belfort ontdekken ze de schat in de draak. Vanaf 9 jaar kunnen ze ook deelnemen aan de workshop Klokmobieltjes. De wereld van Kina verwent de allerkleinsten met een poppenkastvoorstelling. De groteren kunnen op expeditie in het museum. Ook in de Koninkijke Academie voor Taal en Letterkunde wordt er gespeurd. In het OCMW bakken ze zelf ‘bruutses en koekskes’ en in het Museum voor Dierkunde komen ze te weten welke ‘wriemelbeestjes’ er in vijver of beek zitten. Het SMAK organiseert rondleidingen op kindermaat en in het Huis van Alijn staat alles in het teken van ‘wensen’ en daar vallen heuse prijzen mee te winnen.Met de fietstocht ‘Langs de Gentse Kanaalzone’ ontdekt u op een originele en bovendien sportieve wijze de culturele rijkdom van de kanaaldorpen. En voor de speurders is er de zoektocht. ‘Zoek de Schone Kunsten in de stad’. Ontdek de linken tussen de stad en de collectie van het Museum voor Schone Kunsten, los de vragen op en misschien wint u wel een mooie prijs. Het volledige programma staat in de erfgoeddagfolder met stadsplan. Daarin worden bovendien een aantal Erfgoeddagroutes voorgesteld. Er is onder meer de fietstocht die van Sint-Amandsberg via het Museum Dr. Guislain naar de Arteveldehogeschool in Mariakerke leidt. U kunt natuurlijk ook een eigen route uitstippelen. Op het stadsplan staan alle deelnemers en het traject van tram 1 & 4 en bus 5, waarmee de meeste erfgoedinstellingen vlot kunnen worden bereikt.
Alle activiteiten zijn gratis en lopen van 10 tot 18 uur. De volledige informatie over de erfgoeddag in Gent staat op de website van Gent Cultuurstad en van de Erfgoeddag. De gratis programmabrochure vindt u in de openbare bibliotheek en bij alle deelnemende instellingen of kan worden besteld bij Gent Cultuurstad op telefoonnummer 09 269 87 90. Meer nieuws op www.erfgoeddag.be
Guido van Peeterssen.