22.3.07

OCMW Gent voor verscheidenheid, tegen discriminatie

21 maart is de internationale anti-discriminatiedag. Het OCMW Gent grijpt deze dag aan om te werken aan sensibilisering van het personeel en om aan te tonen dat het OCMW Gent oog heeft voor verschillen tussen mensen. Overal prijkten kleurrijke affiches met de slogan “Voor verscheidenheid. Tegen discriminatie”. Meer dan duizend personeelsleden spelden die dag deze leuze op. Schepen Versnick deed een rondje en kleefde heel wat medewerkers persoonlijk een gele opvallende sticker op. Zijn antwoord: “Door met deze slogan rond te lopen, maken onze mensen kenbaar dat onze kwaliteitsvolle dienstverlening zich richt tot iedere burger, autochtoon of allochtoon: het OCMW Gent is een open huis voor iedereen. Een internationale dag met betekenis, zoals deze, is voor ons dan ook het moment om aan de Gentenaars te tonen dat we er zijn voor iedere burger met respect en aandacht voor de culturele diversiteit tussen mensen”

Voor het personeel liep de voorbije weken een wedstrijd om een slogan te verzinnen.
Zij mochten hun creativiteit laten vieren en een ludieke slogan bedenken. De OCMW medewerkers lieten zich helemaal gaan en verzonnen bijna 121 slogans! Kevin Colle, stagiair bij de Dienst Vreemdelingen haalde het met “Tolerantie en verscheidenheid is het voedsel, onze maatschappij is in hongersnood”. Het team van de dienst Financiën werd tweede met de slogan “Anders?-aardig, gelijkwaardig”. Tijdens de anti-discriminatiedag werden ludieke acties georganiseerd voor de burger en het OCMW personeel. De wachtruimtes van de Welzijnsbureaus worden voorzien van wereldmuziek, affiches en etnisch snoepgoed zoals pindanoten, Turks fruit en zonnebloempitten. Bij dit snoepgoed zal ook een tekstje zitten met een doordenkertje. Overal waren er kleurrijke affiches vinden waarop de slogan ‘Voor verscheidenheid, tegen discriminatie’ prijkt.

13% van de Gentenaars is allochtoon of vluchteling. Van de 5.400 leefloners in Gent heeft 28% geen Belgische nationaliteit. “Verschillende werkgroepen en projecten zijn in onze organisatie bezig om meer diversiteit in het personeel te brengen, door bijvoorbeeld meer allochtonen kansen te geven op een job, alsook om de burger een dienstverlening aan te bieden die rekening houdt met culturele verschillen” zegt Geert Versnick. Sinds 2005 werkt een team in een werkgroep Etnisch Culturele Minderheden actief rond interculturalisering in OCMW Gent. Zo werden er 5 interculturele bemiddelaars en medewerkers aangeworven. Een interculturele bemiddelaar heeft een diploma van sociaal-culturele agogie met kennis van Afrikaanse, Russische, Turkse, Arabische, Aziatische of Oost-Europese talen. Een interculturele medewerker moet ook over deze taalkennis beschikken maar heeft een diploma van hoger secundair onderwijs.
.
Sinds vorig jaar krijgt het OCMW Gent begeleiding en advies van de Tolk- en Vertaalservice, zij hebben expertise in het werken rond diversiteit in een organisatie. En afgelopen maanden werden vormingsprojecten opgestart bij het personeel van het Welzijnsbureau Gent Noord met als doel meer zelfinzicht te krijgen hoe vooroordelen een invloed hebben op de rol als hulpverlener. Frank Schoof, coördinator van de werkgroep Etnisch Culturele Minderheden. "Verrassend toch wel hoe diep bepaalde stereotype beelden onze manier van handelen beïnvloeden”. De allochtone senioren uit de omgeving van het Neuseplein werden door een medewerker van Intercultureel Netwerk Gent thuis bezocht om het aanbod van de lokale dienstencentra uit te leggen. Dit resulteerde in een zestigtal geïnteresseerden, voornamelijk vrouwen. Het bleek niet zo evident om hen in te schakelen in het bestaande aanbod aan activiteiten. De interesses van deze vrouwen waren andere dan die van de autochtone bezoekers. “Lange wandeltochten maken is bijvoorbeeld iets dat in de smaak valt bij onze actieve senioren” zegt Jaak De Sloover. “De vrouwen van allochtone origine hebben andere interesses”.

Een diversiteitbeleid betekent ook dat OCMW Gent een personeelssamenstelling wil hebben die op termijn een afspiegeling vormt van de samenleving. Ook de Stad Gent heeft hier verschillende acties rond uitgewerkt. Zo zal het OCMW Gent de komende jaren ook werkzoekenden, die behoren tot de zogenaamde kansengroepen, aanwerven. Dit zijn mensen met een verminderde kans op tewerkstelling, zoals ervaren werknemers, mensen met een handicap, allochtonen of kort geschoolden. Dit jaar nog worden er verschillende projecten door het OCMW Gent uitgewerkt. Deze projecten omvatten onder andere het aantrekkelijk maken van vacatures, organisaties van kansengroepen betrekken bij opstaande vacatures en de sollicitatieproeven cultuurvriendelijk maken. Vandaag werken er in OCMW Gent 255 personeelsleden van allochtone afkomst, waarvan 180 personeelsleden in het kader van een sociale tewerkstelling.” In totaal werken er 1.700 mensen bij OCMW Gent. Deze anti-discriminatiedag is dan ook de gelegenheid om de stappen die OCMW Gent onderneemt in de richting van een diversiteitmanagement kenbaar te maken” zegt Geert Versnick.

Guido Van Peeterssen.