1.3.07

Iedereen win(s)t tijdens de week van de sociale economie

De Week van de Sociale Economie gaat dit jaar door van 9 maart tot 16 maart. De focus ligt op de rol die de producten en diensten van de sociale economie in ons leven van alle dag kunnen spelen en op ‘goed management’. Dit alles onder de slogan ‘Iedereen win(s)t!”. De campagne is een initiatief van Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie.

Het Feest start met bekendmaking ‘Manager Sociale Economie 2007’ en Swingpaleis. Er is de aanstelling van vijf nieuwe ambassadeurs van de sociale economie en staatssecretaris Els Van Weert zal een aantal stages bij de ambassadeurs aankondigen. Met de sociale economie wint iedereen: de ondernemer, de werknemer en de hele samenleving. Hier staat de financiĆ«le winst niet boven alles. De mens en de maatschappelijke winst staan ook centraal. Winst is in grote mate de verantwoordelijkheid van de manager. Daarom wordt dit jaar ook een verkiezing “Manager Sociale Economie 2007” opgezet. De manager wordt gekozen binnen de sector en moet zich op een professionele manier voor de sector inzetten. In samenwerking met de Universiteit Antwerpen Management School werd een competentieprofiel voor zo een manager opgemaakt.

De ambassadeurs werden gekozen in vijf thema’s die aantonen dat de producten en diensten van de sociale economie ook inspelen op de basisbehoeften van iedereen: vrije tijd, gastronomie, mode, energie en mobiliteit. De Ambassadeurs ontvangen een geldsom van 15.000 euro. Het hele jaar door zullen ze zich inzetten om de waarden van de sociale economie uit te dragen. De nieuwe Ambassadeurs voor de Sociale Economie 2007 zijn Loca Labora 2 vzw (Beernem), Elektroboot (Gent), Wonen en Werken Opleiding & Tewerkstelling (Leuven) i.s.m. Koepel Vlaamse Kringloopcentra, Les Petits Riens (Brussel) en ‘Le Pont’ (Sprimont).

Link: http://www.iedereenwinst.be

De Gentse laureaat in de schijnwerper.

Sinds mei 1999 is de Sidderaal, niet meer uit het Gentse stadsbeeld weg te denken. In 2002 kreeg hij het gezelschap van een tweede elektrische boot, de Piraat. In 2003 maakten zo'n 18.000 passagiers gebruik van deze gratis pendeldienst die van april tot november, een traject verzorgt tussen kunstencentrum Vooruit en de Gras- en Korenlei. Het project richt zich vooral naar winkelende Gentenaars, onder het motto ' Laat de boot-schappen maar varen'. Op die manier wil men een milieuvriendelijk alternatief bieden voor de korteafstandsverplaatsingen en een bijdrage leveren voor de mobiliteit in de autoluwe stadskern.

De vzw legde zich in de loop der jaren toe op het zoeken naar andere alternatieven. Zo namen ze deel aan het "Hydra project", het eerste gecertifieerde passagiersvaartuig ter wereld aangedreven door elektromotoren en voorzien van waterstoftanks en brandstofcellen in samenwerking met Zemar UK. Dit resulteerde o.a. in een beurs (2004) rond duurzame mobiliteit, waarbij de meeste actueel te verkrijgen duurzame voer- en vaartuigen op basis van zonnepanelen, waterstof, seriehybride en hybride systemen te bezichtigen waren.

Naast het milieuaspect wil de vzw Elektroboot mensen die niet gemakkelijk aan een job geraken en zo maatschappelijk uit de boot vallen, op een zinvolle manier aan werk helpen. Vandaar dat de Elektroboot in zee ging met het OCMW Gent en het OTC voor de tewerkstelling van langdurig werkzoekenden. De bedoeling is dat ze een aangepaste opleiding en tewerkstelling krijgen. De vzw voorziet een voorbereidende vaaropleiding van 1 maand. Daarna is het de bedoeling dat de werkzoekenden hun vaarbrevet halen via een examen uitgeschreven door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. Daarna volgt een 3 maanden durende opleiding als voorbereiding op het verkrijgen van een stuurbrevet. David Birnie: "Het voordeel is dat we die mensen een job aanleren, waarbij ze niet continu op de vingers worden gekeken, maar zelfstandig kunnen werken en verantwoordelijkheid dragen. En tegelijk vergroten ze zo hun sociale kansen.”
Link: http://www.elektroboot.org/

Guido van Peeterssen.