1.3.07

Genomineerden Manager Sociale Economie 2007 bekend

Staatssecretaris Els Van Weert maakte de drie genomineerden bekend voor de eerste verkiezing van Manager Sociale Economie 2007. Zij wil met deze verkiezing de professionalisering van sociale economie benadrukken. De uiteindelijke winnaar wordt op 9 maart 2007 bekendgemaakt. Els Van Weert: “Professionalisering staat centraal in mijn beleid sociale economie. Deze sector kende de afgelopen jaren een versterking van het management. De laatste drie jaar investeerde ik zelf al zo’n 700.000 euro in de +Premie. Met deze subsidie kunnen sociale ondernemers extern advies inwinnen voor het opstarten van onder andere kwaliteitszorg, duurzaam ketenbeheer, duurzaamheidsverslaggeving en diversiteitsmanagement in het bedrijf. Ik ben er van overtuigd dat professionalisering niet enkel goed is voor de werknemers, maar ook voor de klanten.”

De drie genomineerden voor de Manager Sociale Economie 2007 zijn Lieven Van der Stock (directeur vzw Spit – Kessel-Lo), Nadja Vananroye (algemeen directeur vzw ISIS – Stevoort) en Julien Coppens (algemeen directeur Spullenhulp – Brussel). Tijdens het Feest van de Sociale Economie maakt staatssecretaris Van Weert de winnaar bekend. De eerste Manager Sociale Economie 2007 ontvangt een bedrag van 5.000 euro waarmee hij of zij een personeelsfeest kan organiseren. De selectieprocedure kwam tot stand in samenwerking met de cel Sociale Economie van de Universiteit Antwerpen Management School (UAMS). De onafhankelijke jury bestond uit Prof. Josse Van Steenberge (UAMS/UA), Ariane Molderez (Business&Society), Sybille Mertens de Wilmars (ULg) en Marleen Denef (Curia/UA).

De drie genomineerden Managers kort voorgesteld:

De 46-jarige Lieven Van der Stock nam in 1993 de leiding over van vzw SPIT. Onder zijn leiding groeide de kleine en financieel onzekere organisatie van 9 werknemers uit tot een economisch stabiele groep met een omzet van 3 miljoen euro en meer dan 200 medewerkers. Zijn werknemers, die actief zijn in de Kringloopsector en de afvalverwerking, krijgen maximale inspraak. De huisslogan van vzw SPIT luidt niet voor niets: “Wat we samendoen, doen we beter.” De licentiaat Wijsbegeerte Van der Stock behoudt het overzicht en zorgt voor coherentie. Lieven meent dat de financiële gezondheid van de organisatie prioritair is, omdat zo de toekomst van zijn werknemers uit kansengroepen gegarandeerd is. In de nabije toekomst focust hij - als bouwheer - op de creatie van een bedrijvencomplex voor de Sociale Economie in Leuven. Verder is Lieven Van der Stock als werkgever actief in verschillende overlegforums en beroepsfederaties.

Nadja Vananroye (33 jaar) stond in 1996 als vrijwilligster mee aan de wieg van de vzw ISIS. Twee jaar later werd ze algemeen directeur van deze Limburgse Buurt- en Nabijheidsdienst, die ondertussen ook uitbreidde tot in Vlaams-Brabant. Vandaag telt deze voorloper in de sector van de lokale diensteneconomie niet minder dan 527 personeelsleden, hoofdzakelijk afkomstig uit kansengroepen. Nadja ziet zichzelf eerder als een ‘coach’ en koestert het ‘wij-gevoel’ van de ISIS-werknemers. Ze heeft een diploma Maatschappelijk Assistent, en volgde later de opleiding Management in de Sociale Economie (UAMS). Beide opleidingen helpen haar om de sociale en economische doelstellingen van ISIS in balans te houden. Ze is erg toekomstgericht en wil met haar kandidatuur voor Manager Sociale Economie 2007 aantonen dat jonge vrouwen in het management niet moeten onderdoen voor mannen of iets oudere managers.

De 31-jarige handelsingenieur Julien Coppens staat sinds november 2002 aan het hoofd van Spullenhulp. Op enkele jaren tijd kreeg hij Spullenhulp - dankzij moderne managementtechnieken en het differentiëren van de activiteiten - financieel gezond. Langetermijnplanning en communicatie op maat noemt hij zijn sterke punten. Hij gebruikt die bij de opvang van daklozen, in de sorteercentra voor kledij en bij de organisatie van het jaarlijkse modedefilé. Indien hij Manager Sociale Economie 2007 wordt, hoopt hij positieve aandacht te krijgen voor Spullenhulp. Het zou een erkenning zijn voor zijn hele team. Met het prijzengeld zou hij het 70-jarige bestaan van zijn organisatie waardig met zijn personeelsleden willen vieren.

Guido Van Peeterssen