21.3.07

Internationaal Ename Colloquium over de toekomst van erfgoed

Het Derde Jaarlijkse Internationale Ename Colloquium grijpt plaats van 21 tot en met vrijdag 23 maart in Monasterium Poortackere te Gent. Hoe zal erfgoed er de komende decennia uitzien? Welke rol zal erfgoed de komende jaren spelen in onze samenleving. De komende dagen zullen meer dan 150 internationale erfgoedspecialisten zich over specifieke problemen buigen. Niet alleen nieuwe technieken en technologie komen aan bod maar ook alternatieve financieringen en publieke betrokkenheid worden op internationaal niveau behandeld.

Jozef Dauwe, gedeputeerde voor cultuur is trots op de international uitstraling van het Ename Expertisecentrum: “Erfgoed bewaren is één zaak, financiering is een andere zaak. En hoe moet men het erfgoed ter beschikking stellen? Toeristische initiatieven spelen in op de groeiende interesse voor erfgoed, maar wat als dit erfgoed in de verdrukking komt?” Het is duidelijk dat men tegenstrijdige belangen en experimenten met erfgoedontsluiting nauwlettend moet volgen en de gevolgen er van moet schatten. Daarom is dit jaarlijkse colloquium van het Ename Expertisecentrum zo belangrijk. Specialisten van over de hele wereld zijn aanwezig en gaan met elkaar in debat. Voor Vlaamse amateurs en specialisten is het een nooit geziene kans om in contact met specialisten en de debatten te volgen.

Er worden bovendien contacten gelegd tussen landen die anders erg koel of vijandig tegenover elkaar staan zodat het debat in een serene sfeer kan groeien. Zo kan iedereen vrij over zijn erfgoed praten en hoe men het moet bewaren. Het Ename Expertisecentrum zet aan tot nadenken en slaagt er in om tendensen uit te zetten. Het resultaat van een colloquium mag misschien wel enkele jaren op zich laten wachten, dat is normaal bij nieuwe tendensen. De samenwerking met toonaangevende Internationale (ICOMOS) en Europese (EPOCH) organisaties, maar ook de medewerking van de Alliance of National Heritage Areas verklaren wellicht de aanwezig van onder meer een Unesco vertegenwoordiger.
Meer over het Colloquium

Guido Van Peeterssen.