26.3.07

Kinderen willen lopen, spelen, fietsen

Op 16 maart startte het ACV Gent-Eeklo met de actie ‘Kinderen willen lopen, spelen, fietsen’. Ondertussen prijkt deze slogan op duizenden opvallende geel-blauwe affiches. Door deze affiches voor hun venster te hangen geven de bewoners aan dat ze ruimte voor kinderen belangrijk vinden. CD&V gemeenteraadslid Paul Goossens bracht deze problematiek op een speelse manier ter sprake tijdens de Gentse gemeenteraad door een knalgeel ballonnetje op te laten. Paul Goossens: “Er is nood aan speelruimte. Kinderen die de kans krijgen om te ravotten zijn rustiger en geconcentreerder. Maar ouders schrikken er voor terug hun kinderen buiten te laten spelen omwille van veiligheidsredenen”. Ook de befaamde Gebiedsgerichte Werking toont aan dat er nog werk aan de winkel is. Om van Gent een kindvriendelijke stad te maken moet er meer speelruimte komen, en voor de CD&V is het inrichten van speelruimtes een prioriteit. Paul Goossens beroept zich op minister en gemeenteraadslid Freya Van den Bossche die droomt van een stad waarvan je onmiddellijk ziet dat er kinderen wonen. Minister Van den Bossche wil naast de gewone speeltuinen ook een aantal ravotplekken met boomstammen, katrollen, boomhutten, grote stapstenen en oversteekplaatsen met touwen.

Schepen Mathias De Clercq (VLD): “Deze vraag is terecht, ruimte is schaars en we moeten er voor zorgen dat kinderen voldoende speelruimte hebben. Speeltuinen en speelruimte zijn dan ook één van mijn prioriteiten”. Daarom heeft Gent ook een Plangroep speelruimtebeleid die alle vragen over inrichting of herinrichting van speelruimte bespreekt. In deze werkgroep zijn de Jeugddienst, de Groendienst, de Dienst Mobiliteit, Gebiedsgerichte werking, het Departement Onderwijs, de Sportdienst en de Dienst Stedebouw en ruimtelijke planning actief. De Plangroep hanteert volgende criteria: Wat is er van speelvoorziening in de buurt? Is het een open en toegankelijk domein voor iedereen uit de buurt? Is het terrein eigendom van de stad? Wat leeft er in de buurt? Is deze vraag prioritair? Gent heeft bovendien een speelruimteambtenaar (jeugddienst) die steeds alle informatie verschaft.

Gent voerde de laatste jaren heel wat succesvolle acties voor jongeren. Zo zijn er de speelstraten die steeds meer succes kennen en op een zeer efficiënte manier zorgen voor heel wat tijdelijke speelruimte. Voor komende zomervakantie zijn er al 87 aanvragen! De Pretkamjonet gaat tijdens de vakanties naar wijken waar er weinig vakantieaanbod is. De kamjonet zit volgestouwd met speelgoed die op de pleintjes gebruikt wordt en die ook zorgt voor een veilige speelomgeving. Speelweefsel is een dienst die het accent legt op plaatsen die belangrijk zijn voor jongeren en kijkt hoe kinderen zich verplaatsen tussen deze plaatsen en thuis. Gent wil hier niet alleen kindvriendelijke ruimte creëren maar bekijkt ook de weg naar huis. De handleiding is meteen ook een leidraad voor professionals zoals architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers en projectontwikkelaars.

Schepen De Clercq: “ Er zijn in Gent nog zo veel andere acties naast het klassieke aanbod. De jeugddienst werkt aan een integraal skatebeleid en in samenwerking met de Dienst Stadsvernieuwing neemt de Jeugddienst een actieve rol op in wijken waar er nood is aan groen en ruimte. Gent werkt aan bijkomende groenzones zoals speelbossen waar kinderen op een fantasierijke manier kunnen spelen. U ziet wij werken vanuit een goed gestructureerd actieplan, hopelijk slagen we er in om het komende jeugdbeleidsplan even succesvol te maken als het huidige”. Meer informatie op de webstek van de jeugddienst: http://www3.gent.be/jeugd/

Guido Van Peeterssen.