31.3.07

Oud Wintercircus zwaar gehavend

Het Gentse Wintercircus heeft een bewogen geschiedenis. Gebouwd in 1894, werd het na een brand in 1920 herbouwd in 1923. Tussen 1895 en 1944 was het met zijn 3.400 zitplaatsen een van de belangrijkste Gentse spektakelzalen. Na de laatste circusvoorstelling op 4 juni 1944 ging het onherroepelijk dicht. Vanaf 1947 tot 1978 deed het circus nog dienst als garage en in de jaren 50 werd er nog een moderne vleugel bijgebouwd. Tot in de jaren 90 herbergde het verlaten Circus nog de oldtimers van de collectie Mahy. Maar in de loop van de jaren werd het gebouw volledig ontmanteld zodat enkel nog de structuur, meerbepaald de ronde scène en de dakstructuur aan de oorspronkelijke functie. Beetje bij beetje evolueerde het circus tot een volwaardige stadskanker. Een groot deel van de gebouwen is rijp voor de sloop, de dakconstructie staat op instorten en door betonrot er zijn ernstige twijfels bij het dragend vermogen van de hele constructie.

Op 4 februari 2005 kocht het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent het bouwvallig complex aan voor 2 miljoen euro. In juni vorig jaar viel in de Lammerstraat nog een deel van de dakrand naar beneden, de brandweer verwijderde toen nog heel wat loszittende stukken beton. De schrijnende toestand van het oude wintercircus vraagt om een snelle interventie, daarom werd door alle bevoegde diensten samen een verslag met dringende instandhoudingswerken opgemaakt. Gezien het acute gevaar voor de openbare veiligheid werd een burgemeestersbevel uitgevaardig. De plantengroei en de loszittende delen aan de gevels moeten worden verwijderd. Het betonrot in de gevel en de luifel moet curatief worden behandeld. Gevelopeningen worden afgesloten om te beletten dat opnieuw glas of doorgeroest metaal neerstort en om onbevoegden de toegang te beletten. Het balkon aan de buitenzijde van het gebouw en een schoorsteen moeten gesloopt of geschoord worden. Het dak moet opnieuw waterdicht gemaakt worden. De waterafvoerende functie van alle dakgoten alsook van het grote tentdak wordt hersteld. De werken beginnen in april en zullen volgens een recente schatting oplopen tot 400.000 euro. Ze moeten over een half jaar klaar zijn.

Karin Temmerman, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Als we die werken niet uitvoeren riskeren we dat de schadeclaims torenhoog op te lopen. Maar aangezien het een beschermd stadsgezicht is mag het gesloopt worden.'' Zij wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de toekomst van het gebouw en de site. Schepen van Cultuur Lieven Decaluwe wil een aparte structuur in het leven roepen waar Vlaams gewest, provincie en stad bij betrokken zijn. Op de Waalse Krook komt de bibliotheek van de 21ste eeuw. De toekomst van het voormalig Wintercircus is erg onduidelijk. In het bestuursakkoord staat dat de stad de herinrichting in handen wil nemen, met respect voor de oude structuur. In de eerste plaats moet het een cultureel project worden. Andere functies zoals wonen, winkelen en ontspanning zijn mogelijk, maar veeleer als aanvulling en ondersteuning. Er wordt ook een breed maatschappelijk debat aangekondigd

Guido Van Peeterssen