17.3.07

Schikking rond leegstandheffing kan Gent 2,5 miljoen euro opleveren

De Stad Gent ontvangt wellicht 2,5 miljoen euro van de Vlaamse Regering. Die deed dat voorstel na een uitspraak van het Arbitragehof over wijzigingen aan de regelgeving op de leegstandheffing, waardoor de gemeenten heel wat inkomsten zouden mislopen. Voorwaarde is wel dat álle benadeelde gemeenten de schikking aanvaarden.

De Stad Gent heft sinds 2002 een gemeentelijke belasting van 200 opcentiemen op de heffing op leegstand, verwaarlozing en verkrotting door het Vlaamse Gewest ingevoerd. Bovendien werd ook een gemeentelijke eenheid belast met het beheer van de gewestelijke inventaris. De Vlaamse overheid is daarvoor een beheersvergoeding verschuldigd. Beide inkomsten zijn echter weggevallen door wijzigingen in de Vlaamse regelgeving. Daardoor werden de heffingen met terugwerkende kracht ongedaan gemaakt. Volgens het Arbitragehof heeft de Vlaamse overheid echter het gewettigde vertrouwen verstoord van de gemeenten die opcentiemen hieven op de gewestelijke heffing, en is de overheid nu een compensatie verschuldigd voor het derven van de fiscale inkomsten en de onkosten.

Daarom heeft de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), in samenwerking met vertegenwoordigers van enkele gemeenten, onderhandeld met de Vlaamse Regering. Die is bereid een minnelijke schikking te treffen met de benadeelde gemeenten. Ze stelt wél als voorwaarde dat alle betrokken gemeenten akkoord moeten gaan. Het is moeilijk om de inkomstenderving exact te becijferen voor Gent omdat de Stad Gent geen opcentiemen hief en dus geen voorafgaande referentie heeft. Daarop werd het gemiddelde Vlaams inningpercentage van 19,98 % toegepast. Volgens die berekening zou de Stad Gent een vergoeding krijgen van 2.579.142,57 euro.


Het college vindt dit voorstel aanvaardbaar en zal het eind maart voorleggen aan de gemeenteraad, onder voorbehoud van de aanvaarding door de Vlaamse regering. Toch is de inning van dit bedrag geen meerinkomst voor Gent. Voor alle duidelijkheid: Gent heeft de afgelopen jaren ongeveer 3 miljoen euro besteed aan premies in het kader van haar woonbeleid. Zo konden Gentenaars premies krijgen voor vochtbestrijding, aanpassen van verwarming- en elektrische installaties en zo meer. Gent is een stad die niet alleen op cultuur, toerisme en tewerkstelling gericht is. Ook woonkwaliteit staat centraal de komende jaren.

Het Gentse stadsbestuur wil graag opnieuw zélf leegstand en verkrotting kunnen belasten, om de inkomsten te investeren in een gericht woonbeleid. Zo staat het ook in het ontwerp van Bestuursakkoord: ‘Het bestrijden van leegstand en verkrotting, onder meer door middel van een heffing, moet weer in handen komen van het stadsbestuur. Met de opbrengst van deze heffing kan men ondersteunende maatregelen kunnen worden gefinancierd om de woonkwaliteit te verbeteren. Hetzelfde geldt voor de opbrengst van de heffing op onbebouwde percelen in woongebieden.”

Guido Van Peeterssen.