16.3.07

Sociale economie op de campus

De sociale economie bloeit. Dat is voor een deel te wijten aan het feit dat de doelgroep, de sociaal zwakkeren, groeit. De andere manier van ondernemen krijgt steeds meer weerklank. Coöperaties, beschutte werkplaatsen, kringloopcentra en buurtdiensten tellen intussen meer dan 20.000 werknemers. Maar het is de eigen manier van werken die zo bijzonder is. Staat heel ons economische gebeuren in het teken van winst maken, dan hebben al deze ondernemingen ondanks hun grote verscheidenheid één gemeenschappelijk kenmerk: allen streven ze in de eerste plaats naar maatschappelijke winst. Maar ze leveren ook kwaliteitsvolle producten want de klant is zoals altijd erg kritisch. Vaak maken ze werk van de tewerkstelling van kansengroepen maar het spreekt vanzelf dat ze ook fraaie toekomstperspectieven bieden aan jongeren met een hoger diploma op zak. Maatschappelijke werkers maar ook economisten, juristen en zo meer bouwen een mooie loopbaan in de sociale economie uit.

Maar de sociale economie staat nog niet in de handboeken en de komt nog niet voor in de cursussen. Toch hebben de Vlaamse universiteiten aandacht voor deze nieuwe vorm van ondernemen. Daarom loopt er de actie ‘Sociale Economie op de campus’ waarbij Gent, Antwerpen, Leuven en Hasselt gedurende een week aandacht besteden aan de sociale economie op de universiteit. Dat gebeurt met een academische zitting, benefietvoorstellingen, maar ook met bezoeken aan sociale ondernemingen en een aantal colleges. Zo geeft Marc Standaert, directeur van De Punt’ een workshop ‘Strategische en organisatorische vraagstukken’ aan de studenten Handelswetenschappen van de UGent.

Studenten kunnen tijdens de week van de Sociale Economie op de Campus kennis maken met organisaties die de sociale economie steunen zoals Het Ei van MVO, het Vlaams netwerk voor Zakenethiek dat de beste scriptie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bekroont. Meer informatie is te verkrijgen op de portaalsite www.socialeeconomie.be.

Deze site brengt niet alleen een overzicht van het werkveld en legt uit wat sociale economie is maar plaatst ook een aantal linken. Een daarvan is www.stagepunt.be, een site die zich richt tot wie een stage in de sociale economie wil doen. Wordt binnenkort actief maar stelt zich nu al voor.

Guido Van Peeterssen.