5.3.07

UGent informeert Vlaamse onderzoekers

Op 6 maart organiseert de Universiteit Gent een informatiesessie over de Europese Onderzoeksraad (ERC). De sessie staat open voor alle onderzoekers van Vlaamse universiteiten en strategische onderzoekscentra. De infosessie is een initiatief van Vlaams minister van Wetenschap Fientje Moerman en de secretaris-generaal van de ERC, prof Ernst-Ludwig Winnacker. Samen met rector Paul Van Cauwenberge zullen zij de onderzoekers informeren over de modaliteiten van de verschillende ERC initiatieven.

De komende jaren verdeelt de Europese Commissie meer dan 50 miljard euro voor onderzoek en technologische ontwikkeling. Nieuw in dit Kaderprogramma is het programma ‘Ideas’, dat onderzoeksfinanciering voorziet voor hoogstaande onderzoeksteams binnen alle wetenschapsdomeinen, goed voor 7,4 miljard euro. Doel is de Europese competitiviteit te stimuleren door getalenteerde wetenschappers aan te trekken en te behouden en door risicovol onderzoek in nieuwe en snelopkomende wetenschapstakken te promoten. Dit onderdeel van het Zevende Kaderprogramma zal worden beheerd door de Europese Onderzoeksraad.

Financiering

Binnen de pijler Ideas van dit Kaderprogramma werden twee financieringskanalen ontwikkeld: enerzijds gaat het om de financiering van jonge postdoctorale onderzoekers die de potentie hebben om uit te groeien tot internationaal gewaardeerde onderzoekers (Starting Grant) en anderzijds gaat het om de financiering voor reeds gevestigde, internationaal gerenommeerde onderzoekers in hun domein (Advanced Grant). Bij beide onderzoeksbeurzen geldt bij de evaluatie enkel het criterium ‘excellentie’. PotentiĆ«le indieners, ongeacht van hun nationaliteit, worden opgeroepen projectvoorstellen in te dienen. Een eerste oproep voor “Starting Grants” werd eind december 2006 gelanceerd. Een oproep voor “Advanced Grants” wordt later dit jaar voorzien.

Naar de Universiteit Gent: http://www.ugent.be/

Guido Van Peeterssen