6.3.07

Nieuwe attractie voor Gentse Gravensteen

Het Gravensteen is de meest bezochte bezienswaardigheid in Gent, maar misschien ook wel het meest verbouwde. Onder impuls van geschiedkundigen krijgt het nu stilaan weer zijn oude aantrekkelijke uitzicht terug: dat van een twaalfde eeuwse ridderburcht. Toch doet men heel wat moeite om de talrijke bezoekers een optimaal te onthalen . Zo werd er recent een nieuw ingangsgebouw in gebruik genomen en wordt de komende jaren de onmiddellijke omgeving van het gravensteen aangepakt.

Er word nu ook een belangrijke stap gezet in het begeleiden van de toeristen doorheen het gebouw aan de hand van een movieguide. Het publiek kan vanaf vandaag een mobiele handcomputer huren om stapsgewijs in de geschiedenis van de burcht ondergedompeld te worden. Deze formule is al enkele jaren in gebruik in Kunsthal Sint-Pietersabdij onder de titel Alison. Dit unieke concept om de geschiedenis van een historisch gebouw te verhalen is een idee van de directeur Johan Van de Wiele. Het scenario en de meeslepende dialogen zijn van de hand van Doreen Gaublomme. De omkadering gebeurt door personeel van de Kunsthal en van de Dienst Monumentenzorg, die het beheer van het Gravensteen waarneemt. De movieguide werd ontwikkeld door Johan Schelfhout van Maverick ICS.
De movieguide Filips en Mathilde vertelt de geschiedenis van het kasteel ten tijde van graaf Filips van den Elzas, die de burcht in 1180 liet herbouwen. Tien jaar later vertrok hij op kruisvaart en vertrouwde het regentschap over Vlaanderen toe aan zijn tweede echtgenote, Mathilde van Portugal. De gidsen bij dit gebeuren zijn twee historische figuren: Chrétien de Troyes, een beroemde Franse romanschrijver die in dienst stond van graaf Filips en Simon Saphir, een Gentse patriciër, koopman en bankier. De gesprekken gaan zowel over macht en intriges aan koninklijke hoven als de spanning tussen de Graaf en de weerbarstige Gentenaren juist buiten de muren.

Langzaam komt het tot een climax. Het Gravensteen was immers een dwangburcht opgericht tegen de arrogantie van de Gentse patriciërs. Chrétien bewondert de stoere burcht, voor Simon is het kasteel een symbool van onderdrukking, op zijn Gents gezegd ‘nen huup stiene’. De twee mannen strijden echter op hun eigen wijze om de gunsten van hun vorstin Mathilde. Filips die op zijn hoede is stelt het vertrek voor zijn derde en laatste kruistocht steeds verder uit tot hij tenslotte de schikkingen treft voor zijn vertrekt.

Praktisch: het Gravensteen is geopend van 9 tot 17 uur en tot 18 uur in de zomer (april tot september). De toegang bedraagt 6 euro, groepen betalen 3 euro. Jongeren en senioren betalen 1,20 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar en inwoners van de stad Gent komen er gratis in. Onder leiding van Nadine De Raedt zijn er tijdens de vakantieperiodes heel wat leuke en educatieve activiteiten voor de jongsten: een aanrader.
Link naar het Gravensteen: http://www.gent.be/eCache/THE/1/464.cmVjPTQ0MTM5.html
Guido Van Peeterssen.