16.4.07

Geen honden en katten meer in winkels vanaf 2009.

Het wetsontwerp dat het houden en tentoonstellen van honden en katten vanaf 1 januari 2009 verbiedt in dierenwinkels, is nu ook aangenomen in de Kamer met een grote meerderheid: 82 stemmen voor, 28 tegen en twee onthoudingen. CD&V en Vlaams Belang stemden tegen. De nieuwe wet verbiedt ook de aankoop op krediet van honden en katten. De coalitie van meer dan 150 dierenorganisaties en asielen, reageert tevreden omdat het verbod een behoorlijke verbetering betekent in het belang van het dierenwelzijn en de consumenten. Zo worden impulsaankopen van zieke en vaak ongesocialiseerde dieren en de import van zieke pups uit voormalige Oostbloklanden - die daar in erbarmelijke omstandigheden gekweekt worden – worden tegengegaan.

Afgelopen vrijdag overhandigden afgevaardigden van dierenorganisaties en asielen 133.390 handtekeningen voor het verbod op de verkoop van honden en katten in winkels aan kamerleden van verschillende meerderheids- en oppositiepartijen. Een bewijs dat er een groot draagvlak is voor het verbod. Wat houdt de wet in? Om impulsieve aankopen tegen te gaan mogen honden en katten vanaf 1 januari 2009 niet meer fysiek in de winkel en aanhorigheden aanwezig zijn, maar de dierenwinkel mag ze wel nog via bijvoorbeeld een catalogus verkopen. De dierenverkopers kunnen ook zelf een kwekerij opstarten of tussenpersoon zijn van een kwekerij.

Belangrijk detail: geen parallel circuit meer van niet-erkende personen. Iedereen, die honden of katten kweekt, zal over een erkenning moeten beschikken. De kwekers mogen ook dieren verkopen die ze niet zelf gekweekt hebben, maar deze moeten afkomstig zijn van erkende kwekerijen die aan alle wettelijke voorwaarden voldoen. Op die manier kan de verkoop van puppy’s uit Oost-Europa waar puppy's en fokteven in verschrikkelijke omstandigheden
worden gehouden, tegengegaan worden. Ook de verkoop op afbetaling wordt verboden. Dit laatste gaat onmiddellijk in na publicatie van de wet in het Staatsblad. Via een koninklijk besluit worden zo nodig steunmaatregelen geregeld om dierenwinkels bij te staan bij de omschakeling naar kwekerij.

UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers reageert voorzichtig positief. Om erkend te worden als kwekerij zijn aanzienlijke investeringen nodig, onder meer in de fysieke afscheiding van de dierenwinkel en dierenruimte. Het oorspronkelijke wetsvoorstel stuurde aan op een totaalverbod op het houden van dieren in dierenwinkels. Dit zou de dood van de sector betekend hebben, dankzij protest van onder andere UNIZO kwam dit compromis uit de bus. UNIZO berust maar wijst op de grote investeringen voor dierenwinkels die willen blijven bestaan. De sector rekent nu op snelle initiatieven inzake beloofde overheidssteun. Verder blijft UNIZO voorstander van een grondige overheidscontrole op het dierenwelzijn, maar dan in alle schakels van de dierenverkoop.

Bron : http://www.zeehondenfonds.be