17.4.07

Miek en Roel gaan de Titanic achterna

In 1965 ontmoette Raoul van Bambost van het Gentse groepje The Ropes de studente lichamelijk onderwijs Monique Holvoet. Het werd Miek en Roel, en samen namen ze deel aan een aantal wedstrijden. Bovendien liepen ze Vogue producer Roland Verlooven en de Gentenaar Roland Van Campenhout tegen het lijf. Samen namen ze de LP "Je kan nooit weten" op. Het duo schreef zelf een aantal songs, maar kon ook rekenen op Niki Bovendaerde, Miel Swillens, Walter Ertvelt en Miel Appelmans. In de jaren ’60 bereikten ze het toppunt van hun populariteit met "Bert en Bertje", "Jan met de Pet", "Het verdronken land van Saeftinge" en "Jij en Ik". Kritiek op hun persoon werd beantwoord met "De Grote Revolutie" en "Voor wie ons soms geweld aandoet". In de jaren zeventig deden ze het wat rustiger. Roel werkte voor de BRT in een aantal filmprogramma's en Miek stapte terug in het onderwijs. Via platen en optredens bleef het duo een sluimerend bestaan.

Tot ze 15 jaar na hun laatste opname in 2005 hun 3 delige CD box, “40 Jaar Miek & Roel” uit brachten. Iedere CD bevat 4 extra songs Het werd een stimulans om een nieuwe CD “De Titanic achterna” op te nemen. Veertien nummers met teksten van Johan Verminnen , Gerry De Mol, Kris De Bruyne, Walter Ertvelt , zoon David Van Bambost en van Roel zelf. De productie was in handen van Nils De Caster. Een vaste kern van muzikanten werd aangevuld met bevriende muzikanten, zoals Roland van Campenhout, Luis Marquez, neef Lars Van Bambost, Perry Rose en Alex Rambaut. Het resultaat is een fris en charmant geluid, waarbij de akoestische referenties naar het verleden behouden blijven. De single “De Titanic achterna” ondertussen steeds vaker te beluisteren op de radio. Roel: “Het liedje was al klaargestoomd lang voor de opwarming van de aarde een ‘hot topic’ was, maar de realiteit heeft de song maar al te snel ingehaald”.

Maar heeft de CD ook een boodschap? Miek antwoord laconiek: “Ach, met deze CD zeggen we dat het niet langer 5 vóór 12 is, wel dat we enkel nog het hoogst noodzakelijke kunnen redden. Maar zie het niet enkel als een protestsong, het zijn vooral mooie ballades en muziek die aangenaam om te beluisteren is”. Bovendien blijkt hun boodschap na al die jaren nog steeds brandend actueel. De boodschap “Koop een geweer” werd na 30 jaar nog eens pijnlijk onder de aandacht gebracht. Maar Miek en Roel zijn meer dan een fenomeen, of hoe noem je twee krasse zestigers die na veertig jarige carrière zonder platenfirma en de nodige reclame een song maken die rechtstreeks op de radio op 1 komt te staan? Miek en Roel verpozen tijdens het interview met een glaasje op het terras van lunchcafé Walry en zijn zoals altijd druk bezig, niet alleen met hun nieuwe CD maar ook met het peterschap van de VZW Tegen Zinloos Geweld . Twee oude rakkers die het niet contesteren nog steeds niet verleerd zijn.

Guido Van Peeterssen.