Gent vervangt elektronische identiteitskaarten op tijd
De nieuwe elektronische identiteitskaart is nu twee jaar oud en eind 2009 moet iedereen in het bezit zijn, we zijn met andere woorden halfweg. Gemeenteraadslid Sami Souguir stelde enkele vragen over de stand van zaken aan de Gentse Schepen van Bevolking Rita Uyttendaele (Open VLD). Momenteel hebben 107.000 Gentenaars (ouder dan 12 jaar) een eID, dat is 46% van de bevolking. Er moeten nog 83.000 oude identiteitskaarten vervangen worden. Dit gebeurt aan een tempo van 4.000 kaarten per maand, de volledige vervanging van alle identiteitskaarten zou dus ruim op tijd afgelopen zijn.
Onder meer Antwerpen is recent gestart met het verspreiden van de eerste elektronische identiteitskaarten voor vreemdelingen. Wordt dit project uitgebreid naar Gent? Schepen Uyttendaele: “Antwerpen is een pilootproject, net zoals Ukkel en Tubeke. Na evaluatie zullen alle gemeenten elektronische vreemdelingenkaarten uitreiken, wellicht start dit project eind 2007. Let op: niet alle soorten vreemdelingenkaarten zullen vervangen worden”.
Om zich met de eID te identificeren dient men te beschikken over een kaartlezer, moeten mensen die zelf aanschaffen of zal het stadsbestuur een inspanning doen voor haar inwoners? Schepen Uyttendaele: “Het Ministerie van Binnenlandse Zaken meldt ons dat men onderhandelt om nieuwe PC’s te voorzien van een kaartlezer voor onder meer de nieuwe eID. Maar de nieuwe eID heeft meer mogelijkheden: zo koppelt de Stad Mechelen een digitaal strafregister de nieuwe eID. Gemeenteraadslid Sami Souguir: “Voordeel van dit systeem is dat men zich niet langer moet verplaatsen voor een getuigschrift van goed zedelijk gedrag”. De Stad Gent onderzoekt momenteel deze mogelijkheid.
Maar blijkbaar kan de eID ook gebruikt worden om afvaltoerisme in te dijken. Gent kampt met het probleem van inwoners uit naburige gemeenten die hun afval in de Gentse containerparken komen dumpen. Gemeenteraadslid Sami Souguir: “ Men leent wel gemakkelijk een toegangspas uit maar een verstandig mens leent niet zomaar zijn eigen identiteitskaart uit, zou de eID dit probleem niet sterk verminderen?” Schepen Uyttendaele: “Men moet weten dat bedrijven, verenigingen en andere instellingen steeds beroep zullen doen op een badge omdat hun medewerkers het afval van hun bedrijf of instelling niet op hun persoonlijke naam laten storten. Bovendien moet het containerpark rechtstreekse toegang tot de bevolkingsbestanden hebben. Dan is er nog het probleem dat men de identiteitskaarten van alle gezinsleden aan één gebruiker moet koppelen”. Het ziet er naar uit dat het gebruik van de eID nog een aantal beperkingen heeft.
Guido Van Peeterssen.