6.4.07

OCMW Gent biedt werk op maat voor oudere werknemers

Om de vinger aan de pols te houden organiseert het OCMW Gent regelmatig tevredenheidenquêtes. Uit het onderzoek van vorig jaar bleek dat de tevredenheid van het personeel erg hoog lag (gemiddeld 84%). Bij de werknemers leeft echter toch een zorg: “Wat gebeurt er als we een dagje ouder worden en de fysiek belastende job niet meer aankunnen?”. Er werd al veel geïnvesteerd in technische hulpmiddelen, maar sommige taken blijven belastend voor het lichaam, waardoor oudere medewerkers soms lichamelijke klachten krijgen.

Bij de bewonersenquête was de tevredenheid zelfs nog hoger. De inzet van het personeel en het bestuur werd beloond met een gemiddelde score van 86%. Ook hier werden natuurlijk enkele vragen gesteld. Waarom is het onthaal enkel op werkdagen geopend tussen 8 en 17 uur? Buiten deze uren en in het weekend is er geen onthaalpermanentie voorzien. Om zo snel mogelijk beide uitdagingen aan te pakken zal het OCMW oudere rusthuismedewerkers met fysieke beperkingen inschakelen als onthaalbediende. Hiervoor zette de Dienst Personeel samen met rusthuiscampus De Liberteyt in de loop van september 2006 een pilootproject op poten.

Met dit pilootproject geeft OCMW Gent de kans aan drie oudere medewerkers om zich vrijwillig om te scholen tot onthaalmedewerker. Geïnteresseerde personeelsleden moesten wel aan twee voorwaarden voldoen: ze moesten met een medisch attest kunnen aantonen dat ze een fysieke beperking hebben en een hoger secundair diploma op zak hebben. Vijf van de 19 medewerkers die konden genieten van dit voorstel, reageerden op deze oproep. Zo schreven een hulpkok, een onderhoudsmedewerker, een verzorgende, een verpleegassistente en een animatrice zich in op dit aanbod. Na hun inschrijving werden ze uitgenodigd om deel te nemen aan een selectiegesprek en psychologische proeven. De drie beste kandidaten mochten definitief hun schort aan de haak hangen en in campus De Liberteyt gaan werken.

Natuurlijk is het voor hen niet vanzelfsprekend om zomaar van job te veranderen. Daarom werkte het OCMW een vormingsplan uit. Zo krijgen ze een aangepaste opleiding op de werkvloer rond communicatietechnieken, telefonie, informatica en klantvriendelijkheid.
Deze medewerkers zullen samen met de bestaande onthaalequipe worden ingezet in een permanentiesysteem. Zo kunnen bezoekers van campus De Liberteyt er sinds woensdag 4 april elke dag met al hun vragen terecht van 8 tot 20 uur, ook in het weekend. OCMW voorzitter Geert Versnick: “Er werd steeds rekening gehouden met de individuele wensen en mogelijkheden van de personeelsleden, maar nu gaan we echt op zoek naar structurele oplossingen. De medewerkers blijven aan de slag en de dienstverlening naar de bezoekers verbetert”.

De Vormingsdienst selecteerde Ann (hulpkok), Marina (verpleeghulp) en Gwendoline (verzorgende). Er werd een specifieke opleiding voorzien. De dames moesten leren werken met PC en een telefooncentrale, kregen een opleiding klantvriendelijkheid en leerden onder meer antwoorden op moeilijke vragen. Geert Versnick: “Alle betrokkenen leverden een grote inspanning, deze omscholing is een eerste stap. Over een half jaar zullen we dit project evalueren en als de resultaten bevredigend zijn, zal het worden opengetrokken naar de onthaalbalies van de andere 3 rusthuiscampussen”. De Vormingsdienst kijkt nu of er nog andere mogelijkheden zijn. Wellicht worden medewerkers met specifieke vaardigheden binnenkort ingezet om binnen het OCMW werklozen en laag geschoolden op te leiden.

Guido Van Peeterssen.