5.4.07

Werkbezoek minister Van Mechelen aan Gent

Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het onroerend erfgoed verhoogde onlangs de premies voor onderhoud en restauratie met ruim 22 miljoen euro tot 67 miljoen euro. Alleen al voor de provincie Oost-Vlaanderen stelde minister van Mechelen 12 miljoen euro beschikbaar, daarvan mag Gent op 4 miljoen euro rekenen. De minister bracht donderdagmiddag een werkbezoek aan het Gentse stadhuis om zich te vergewissen van de restauratiewerken aan dit prachtige historische gebouw. Na de rondleiding tekende minister Van Mechelen het ministerieel besluit waarmee een eerste premie wordt toegekend voor de restauratie van de Bollaertskamer en de Conciƫrgerie die de komende jaren grondig aangepakt worden. Eerst zijn er de nodige stabiliteitswerken, herstel van het dak en reinigen van de gevels.

Uit historisch onderzoek blijkt dat de eerste Gentse schepenen op het einde van de twaalfde eeuw hier in de omgeving zetelden. In 1321 werden een drietal panden langsheen de Hoogpoort, de belangrijkste verbindingsweg tussen de twee oudste handelskernen van de stad aangekocht. Het vierzijdige bouwblok, begrensd door de Hoogpoort, de Botermarkt, de Poeljemarkt en de Stadhuissteeg groeide in de loop der eeuwen uit tot het huidige stadscomplex. De verscheidenheid in vorm en stijl van de architectuur illustreert duidelijk de ontwikkeling van het Gentse schepenhuis door de eeuwen heen. Voortdurend werden nieuwe constructies opgericht, werden aanpassingswerken uitgevoerd volgens de gangbare normen van de tijd. De laatste jaren onderging het stadhuis een grondige renovatie waarbij de renaissancegevels werden gepolychromeerd en de zonnewijzers op de monumentale schoorstenen werden gereconstrueerd.

De middeleeuwers kozen voor imposante gebouwen met enorme daken. Jammer genoeg paste de wisselende bouwstijlen niet altijd netjes in elkaar en was de natuursteen uit onze streek niet echt weerbestendig. Soms regende het flinke brokstukken rond het Gentse stadhuis. Tijdens de aanpassingswerken van de 19de eeuw werden historische gedeelten met de sloophamer bedreigd. Minister Van Mechelen merkte tijdens zijn werkbezoek op dat dit soort ingrepen nu ondenkbaar zijn en er meer geld vrijkomt om tijdig te restaureren en zo zware kosten achteraf te vermijden. Schepen Peeters voegt daar aan toe: “ De mensen schrikken soms van de hoge kosten die restauraties meebrengen, maar als men ziet wat de return is aan lonen, RSZ, BTW en zo meer recupereert de overheid via tewerkstelling het grootste deel van zijn investeringen. Als men het belang van het toerisme voor een stad zoals Gent meetelt zullen de miljoenen die minister Van Mechelen ter beschikking stelt voor het herstel van dit historisch erfgoed een veelvoud van de investering opbrengen.

Guido Van Peeterssen