10.4.07

Universiteit Gent start bouw Monovolume

De Universiteit Gent start vandaag eindelijk met het prestigieuze bouwproject in de Sint-Pietersnieuwstraat. Naast het rectoraat komt het Monovolume, het langverwachte uithangbord van de universiteit. In het gebouw worden twee grote auditoria ondergebracht, les- en vergaderzalen, een PC knooppunt, twee vakgroepen van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte en de directie Onderwijsaangelegenheden. Studentenvertegenwoordigers pleitten hartstochtelijk voor het project en kregen steun van de Decaan Letteren en Wijsbegeerte, waar 115 personeelsleden geen fatsoenlijke arbeidsplek hebben en sommigen gewoon thuis werken. De nieuwbouw heeft ook plaats voor de uitbouw van een centraal studentenloket. Zo een SPOC is tegemoetkoming aan de vele studenten die van hot naar her gestuurd worden op vaak heel eenvoudige vragen.

Het plan werd aanvankelijk op de lange baan geschoven door de Raad van Bestuur. Want naast het protest van de decanen werd er ook door de Dienst Gebouwen en Facilitair Beheer tegengesputterd. Verschillende partijen drongen aan op een bescheidener project zonder de bakbeesten van auditoria, met meer kantoorruimte in de plaats. Voor sommigen was een schone pelouse hier meer op zijn plaats. Die laatste optie was echter niet realistisch, omdat Stad Gent eiste dat in plaats van de afgebroken krotwoningen nieuwe panden opgetrokken zouden worden. Ook het verlies van drie miljoen euro aan studies waren een bezwaar. De bouwcommissie besloot dan wijselijk om alsnog te kiezen voor het originele scenario.

Het Monovolume sluit aan bij enkele belangrijke trends en problemen die zich aan de UGent manifesteren. De UGent is een universiteit die zeer snel evolueert. De opleidingen komen steeds vaker positief in het nieuws, het aantal doctoraten is de afgelopen jaren enorm toegenomen, evenals het aantal onderzoekers. Ook ziet de UGent haar studentenaantal enorm toenemen, op 15 jaar tijd is het aantal bijna verdubbeld. De UGent is in volle expansie en heeft bijgevolg dringend nood aan enkele grote auditoria. Dit zorgt voor een aantal schrijnende situaties in de auditoria. Studenten plaatsen stoelen bij en zelfs als populaire proffen hun cursussen opsplitsen is er nog steeds sprake van overbezetting. Lessen vinden plaats op onmogelijke uren en sommige inhaallessen worden zelfs gewoon niet gegeven.

Architecten zijn Stéphane Beel en Xavier de Geyter, die ook tekenden voor de nieuwbouw van de faculteit Economie naast de Sint-Pieterskerk. Omdat de werken zo vaak uitgesteld werden is de deadline verlegd naar het academiejaar 2009-2010. Volgens Michaela Geenens van de Directie Gebouwen en Facilitair Beheer ligt de oorzaak bij het herhaaldelijk wijzigen van de plannen. Zo werd de bouw van twee grote auditoria meermaals onderzocht, evenals de noden binnen de verschillende faculteiten. Zo worden de lokalen die voorzien waren voor de faculteit Ingenieurswetenschappen toegewezen aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
De werken zullen ruim twee jaar duren, het verkeer zal weinig hinder ondervinden.

Guido Van Peeterssen.