Kansarme gezinnen voor 1 euro naar het Filmfestival Gent
Tijdens de komende editie van het Filmfestival kunnen Gentse kansarmen voor slechts 1 euro per gezinslid van een festivalfilm genieten. Het festival wil hiermee de drempel verlagen voor gezinnen die het minder breed hebben een bezoek aan de cinema met moeite kunnen betalen. Het Gentse OCMW en de Stadswinkel zijn partners van het initiatief. Want voor gezinnen die krap bij kas zitten, is een avondje uit al gauw een dure zaak. Voor sommigen is bioscoopbezoek zelfs onbetaalbaar. Daarom geeft het Filmfestival Gent kansarme gezinnen met kinderen de mogelijkheid om voor 1 euro per gezinslid naar een festivalfilm komen.
Het idee is gegroeid nadat Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux een oproep had gelanceerd om alle jongeren toegang te verlenen tot culturele instellingen tegen een algemene toegangsprijs van één euro om zo hun cultuurparticipatie te verhogen. En omdat het Filmfestival Gent al heel wat jongeren bereikt, en deze met hun cultuurcheques voor 1,60 euro naar een festivalfilm kunnen, ontstond het idee om een gelijkaardige actie op te zetten voor kansarme gezinnen. Het Filmfestival Gent werkt hiervoor samen met het Gentse OCMW. “Iedereen moet kunnen genieten van cultuur, ongeacht zijn afkomst of financiële situatie” verduidelijkt OCMW voorzitter Geert Versnick. “De samenwerking met het filmfestival past perfect in onze doelstelling en vandaar dat we dit initiatief ten volle zullen ondersteunen en promoten”.
De maatschappelijke werkers van het OCMW zullen de gezinnen die cliënt zijn bij het OCMW op de hoogte brengen van het initiatief en hen stimuleren om eraan deel te nemen. Met een brief kunnen de gezinnen vervolgens bij de Stadwinkel hun tickets afhalen. Aangezien het festival vooral gezinnen met kinderen wenst te bereiken, zullen de programmatoren van het festival een viertal kinder- en jeugdvoorstellingen selecteren. Deze zullen uiteraard ook openstaan voor gezinnen die het normale tarief betalen. Deze actie voor kansarmen is maar een van de vele initiatieven die het festival neemt. Het festival streeft er naar om zoveel mogelijk mensen, ongeacht hun achtergrond en leeftijd, te laten genieten van het medium film. Zo werkt het Filmfestival Gent al meer dan vijf jaar samen met de Turkse gemeenschap in Vlaanderen en al twee jaar met de Russische gemeenschap. Deze twee doelgroepen worden met een specifieke drietalige publicatie (Nederlands, Turks en Russisch) aangespoord het festival te bezoeken.
Tijdens de 34ste editie zal het festival voor het eerst ook samenwerken met de Maghrebijnse gemeenschap door middel van een specifiek programma rond Arabische cinema. Dit in samenwerking met de vzw’s Nakhla en het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen die actief zijn in de allochtone gemeenschappen in Vlaanderen. Verder lopen er ook samenwerkingen met de vzw KuMen (Kunst en Mentaal gehandicapten) en de vzw De Vrienden der Blinden, zodat ook mensen met een (visuele) handicap van een festivalfilm kunnen genieten. Tot slot zet het festival het Plus Parcours voort in samenwerking met de Seniorendienst van de Stad Gent. Dit initiatief is erop gericht om senioren opnieuw naar de cinemazalen te lokken. “Met al deze initiatieven tracht het festival drempelverlagend te werken en ook minder evidente doelgroepen van het festivalaanbod te laten genieten”, aldus gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle. “Naast de glamour en de glitter, die bijdragen tot de uitstraling van het festival, moet er ook ruimte blijven voor kleinere initiatieven die van het festival een filmfeest maken voor iedereen.”
Guido Van Peeterssen