16.5.07

Stekskes uit Gent in het MIAT

In Gent, een stad waar de textielnijverheid lange tijd het ritme van werk en leven bepaalde, wordt wel eens vergeten dat ook de lucifersindustrie een belangrijke rol speelde. De Gentse fabriek ‘Caussemille et Roche’ was een van de grote lucifersfabrikanten. Met ‘Stekskes uit Gent’ wil het MIAT de boeiende geschiedenis van de lucifers of stekskes in de kijker zetten.

Toen Frankrijk in 1872 een staatsmonopolie uitriep op het produceren van lucifers, zocht de Franse groep ‘Caussemille Jeune & Cie et Roche & Cie’ een geschikte plaats in het buitenland. De lucifersproducent zocht een uitvalsbasis om Noord Europa te bedienen, hun oog viel op Gent. Deze katoenstad was met haar interessante ligging en vlotte verbinding met de Antwerpse haven erg aantrekkelijk. De katoenspinnerij Rosseel/Delise in de Werkhuisstraat trok hun aandacht. ‘Caussemille Jeune & Cie et Roche & Cie’ had immers een techniek ontwikkeld om een lucifersstokje te maken van ineengevlochten katoendraden die daarna in een bad met was verstijfd werden.

Op 25 augustus 1875 startte de lucifersproductie in deze fabriek. Er was ook een grote lithodrukkerij, waarmee miljoenen lucifersdoosjes werden bedrukt. In de tentoonstelling komt deze collectie uitgebreid aan bod. Van elk type doosje bestonden verschillende variaties en reeksen die iedereen wilde verzamelen, gaande van humor, romantiek en mooie dames tot geschiedkundige en culturele plaatjes. Zodra fotografische beelden opkwamen, vulden reeksen van operadiva’s en historische gebouwen het gamma aan.

De opening van de fabriek zorgde voor een nieuw leven in de Belgische lucifersnijverheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de productie in de Gentse fabriek bijna volledig stopgezet. In 1919 kocht een Zweedse groep ‘Caussemille et Roche’ op en liet de fabriek opnieuw draaien. De fabriek bleef in werking tot 1935. Het MIAT toont een selectie van bijzondere lucifersdoosjes en lithografieën. Er zijn ook heel wat plattegronden en illustraties te zien die het leven in de Gentse fabriek opnieuw oproepen. Een unieke reeks foto’s toont stap voor stap hoe waslucifers toen gemaakt werden. Het was het dagelijkse labeur van honderden vrouwen. Deze lucifers werden tot in Australië en Zuid-Amerika geëxporteerd.

Praktisch: van vrijdag 15 juni tot zondag 16 september 2007, elke dag van 10 tot 18 uur, niet op maandag. Toegangsprijs: 2,50 euro of 1,20 euro. Gentenaars en -12 jaar: gratis

Link: www.miat.gent.be

Guido Van Peeterssen.