16.5.07

UGent wetenschappers ontdekken nieuw leven in Antarctische diepzee

breakwavesOnderzoekers van de Universiteit Gent werkten mee aan het internationaal project ANDEEP (wat staat voor Antarctische diepzee) en bestudeerden het bodemleven van de Antarctische diepzee. De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in Nature. Tijdens drie campagnes aan boord van het Duitse onderzoeksschip Polarstern van het Alfred Wegener Instituut werden biologische stalen genomen op dieptes van 748 tot 6348 m. De Weddell zee vormt een belangrijke bron van diep water dat zich over de grote oceanen verspreid. Deze verplaatsing van grote hoeveelheden water werd als een potentiële migratieroute beschouwd waarlangs soorten van de Antarctische continentale rand de diepzee zouden kunnen koloniseren. Het onderzoek heeft aangetoond dat er migratie is opgetreden in beide richtingen. Zo bleken typische diepzeevormen voor te komen in ondiep water en omgekeerd.

Meerdere bodembewonende diergroepen werden onderzocht. Het is de groep der nematoden die de Gentse onderzoekers voor hun rekening hebben genomen. De microscopisch kleine nematoden zijn één van de meest talrijke en soortenrijke groepen in de meeste mariene milieus, inclusief de Zuidelijke Oceaan. Zoals voor de meeste bestudeerde diergroepen werd ook bij de aaltjes een erg hoge biodiversiteit gevonden. Voor de groepen met planktonische stadia, of propagulen, werd een sterke connectie gevonden met andere oceanen, maar de meeste soorten van diergroepen zoals de aaltjes, bleken uniek te zijn voor Antarctica.

Jeroen Ingels en Ilse De Mesel vertrokken als enige Vlamingen met een groep van 50 wetenschappers op 17 januari voor een expeditie naar de Zuidpool. Zij deden gedurende tien weken, aan boord van de Polarstern, onderzoek naar onderwaterdiertjes in de Antarctische diepzee. De Universiteit Gent was een partner in het onderzoek dat geleid werd door het Duitse Alfred Wegener Institut. Er werden diepzeestalen die zij onderzochten op de aanwezigheid van nematoden (diertjes kleiner dan 1 mm!) Andere wetenschappers onderzochten de stalen naar andere diertjes. Jeroen: “Ik kreeg als pas afgestuurde de kans om aan deze expeditie deel te nemen. Ik heb tijdens de expeditie dan ook enorm veel bijgeleerd. Je leert omgaan met een groep van 100 mensen, 50 wetenschappers en 50 bemanningsleden”.

Alle geplande onderzoeken werden uitgevoerd. Nadien werden de stalen ingevroren en op formol of op aceton bewaard. Die stalen worden nadien verder bestudeerd en het resultaat van al dit onderzoekswerk is binnenkort te lezen in vakliteratuur. Jeroen kreeg de kans om voor zijn doctoraatsstudie vanaf deze week één jaar mee te werken aan het Hermesproject. (Hotspot Ecosystem Research on the Margins of European Seas). Dit Europees project dat vier jaar loopt, onderzoekt de biodiversiteit en de menselijke impact op biosystemen in de zeeën tussen Noorwegen, de Middellandse Zee tot de Zwarte Zee. Wie meer wil weten over het project kan terecht op http://www.eu-hermes.net

Dagboek van een marinebioloog.

Guido Van Peeterssen.