Kunstendecreet definitief op kruissnelheid
Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux besliste vrijdag welke organisaties binnen het Kunstendecreet voor twee jaar structureel gesubsidieerd worden. Er is daarvoor een budget voorzien van 25.112.500 euro. Samen met de vierjarige erkenningen, de grote instellingen en de projectmiddelen beschikt het Kunstendecreet in 2008 over een totaal van 128.664.887 euro. Het Agentschap Kunsten en Erfgoed ontving in totaal 184 ontvankelijke aanvragen voor een totaalbedrag van 53.352.415 euro. Dit is meer dan het dubbele van het beschikbare bedrag. Diverse commissies zorgden voor de inhoudelijke beoordeling van de subsidiedossiers. De adviescommissie overhandigde een eindadvies voor een totaal van 27.741.296 euro. De verdeling van de middelen is te consulteren op de website www.vlaanderen.be/kunsten
Minister Anciaux stelde vier krachtlijnen voorop die cruciaal zijn in de benadering van het culturele veld. Eerst en vooral wil hij waken over de instroom van nieuwe initiatieven. Er komen 20 nieuwe spelers bij op een totaal van 115 organisaties die tweejarig gesubsidieerd worden binnen het kunstendecreet. Daarnaast wordt een grote groep vaste waarden en kernspelers verder gesteund en gesubsidieerd. Aangezien er in deze ronde geen sprake is van een algemene budgetverhoging, vertaalde zich dat met een aanpassing van de index van 1,5%. De diversiteit in het kunstenlandschap vormde een derde belangrijk criterium. Tenslotte impliceert de noodzakelijke instroom én het leefbaar houden van reeds structureel gesubsidieerde voorzieningen dat een aantal organisaties niet langer structureel werden meegenomen.
De beslissing illustreert een verdere groei naar een beter evenwicht tussen de deelsectoren. Dit betekent dit een verdere stijging in middelen voor de werkplaatsen (+ 12%), architectuur en vormgeving (+ 15%), de audiovisuele kunsten (+16 %) en vooral dans (+88%). Er komen drie nieuwe dansgezelschappen (Deep Blue, Peeping Tom en Cie Soit) en een Brusselse werkplaats bij. Binnen de theatersector blijft het overweldigende aanbod aan kwaliteit opvallen. Er wordt meer samenwerking gevraagd, en van de grote huizen wordt verwacht dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen en letterlijk en figuurlijk onderdak verlenen aan kunstenaars en kleine collectieven. Minister Anciaux gaf al aan dat voor de theatersector het financiële plafond werd bereikt. Om die reden werd slechts bij enkele gezelschappen het groeiscenario dat door de beoordelingscommissie werd geadviseerd gevolgd (Bronks, Zuidpool, Ultima Thule, Compagnie Cecilia, 4Hoog Productiehuis).
De voorbije jaren gaf minister Anciaux herhaaldelijk het signaal dat hij streeft naar een optimale ondersteuning van de individuele kunstenaar en de kosten die verbonden zijn aan structuren wenst te beperken. Het aantal aanvragen van individuele theatermakers voor werkbeurzen bleef tot nog toe vrij beperkt. Het instrument wordt vooral gebruikt door beeldende kunstenaars. Ook de beoordelingscommissie theater geeft aan dat de verschillende subsidiëringmogelijkheden voorlopig onvoldoende gekend zijn en benut worden. Minister Anciaux wil vooral duidelijk maken dat kleine gezelschappen ook door middel van individuele werkbeurzen en projectsubsidies hun plannen kunnen realiseren. Volgens minister Anciaux is met deze subsidieronde het Kunstendecreet nu definitief op kruissnelheid.
Guido Van Peeterssen.