Het abc van de volkstuin.
In het Provinciaal Caermersklooster, in de Vrouwebroersstraat te Gent lopen vanaf 13 juli twee tentoonstellingen rond volkstuintjes. Het abc van de volkstuin is een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen in het kader van het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd en een realisatie van KADOC-KU Leuven. Freya Maes realiseerde Down to Earth in opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen. Naast deze Gentse tentoonstellingen zijn er ook nog een publicatie, een lessenreeks en een derde tentoonstelling in Leuven.
In ‘Down to Earth’ bracht Freya Maes het fenomeen “volkstuin” op haar eigen manier in beeld. Aanvankelijk dacht de fotografe bij volkstuinen aan volks ingerichte tuinen, maar dat waren het niet. Het ging om grote lappen grond, meestal aan de rand van de stad, verdeeld in kleine paradijsjes. Freya Maes ontmoette er geen ‘groene jongens’ maar doorwinterde tuinders. Vandaag is het hot om eco en bio te zijn, maar deze mensen kweken gewoon groenten volgens de knepen van het vak en op hun eigen ritme. De tuintjes vormen een geordende chaos, alles mooi in rijen ingedeeld en op regelmatige afstand van elkaar. Ramen en deuren verworden tot serres en versleten panty’s binden bonenstaken samen. “Down to Earth” toont op een aparte manier de fascinerende architectuur en de eigen leefwereld van volkstuinen.
In “Het abc van de Volkstuinen” ontdekt u een stuk levendige volkscultuur. Op het einde van de negentiende eeuw bewerkten arbeiders en werklozen de eerste volkstuintjes in georganiseerd verband. Een bezorgde elite, verenigd in het Werk van den Akker, stelde de gronden ter beschikking. Van tomaten en courgettes was nog geen spoor, maar kolen en aardappelen waren opvallend aanwezig. Vandaag worden er nog steeds duizenden mensen door aangesproken. Schoffelen, spitten en zaaien zijn in eerste instantie een ideale vorm van ontspanning. Naast de traditionele groenten staan er steeds vaker Turkse sla of knoflook. Net zoals de volkstuinders zelf is de teelt een weerspiegeling van de diversiteit van onze samenleving.
Dit en veel meer komt u aan de weet op de tentoonstelling "Het abc van de volkstuin". Met origineel materiaal uit de rijke archieven van plaatselijke volkstuinafdelingen leert u onder meer wat Louis Paul Boon, Luxemburg en DDT met volkstuinen te maken hebben en wat het wonder van de tuin is. A(mateur), B(ernard), C(omplex) en de 23 andere letters van het alfabet dompelen u onder in een eeuw verse groenten, strijd tegen alcoholisme en de geheimen van de vruchtwisseling.
Van 13 juli tot 9 september, van 10 tot 17 uur in het Provinciaal Caermersklooster, Vrouwebroersstraat te 9000 Gent. Toegang gratis, maandag gesloten. Info: 09 269 29 10 of caermersklooster@oost-vlaanderen.be Site: www.caermersklooster.be. Aanvraag geleid bezoek: Gidsenbond van Gent en Oost-Vlaanderen, Onderstraat 75 te 9000 Gent. Tel 09/233.07.72 of info@gidsenbond-gent.be. Site www.gidsenbond-gent.be. Toerisme Oost-Vlaanderen (www.tov.be) biedt dagprogramma’s voor groepen aan. Een geleid bezoek aan de tentoonstelling wordt daarbij gecombineerd met een andere toeristische activiteit in Gent. Alle informatie en nog veel meer vindt u op www.hetabcvandevolkstuin.be.
De publicatie ‘Volkstuinen, een geschiedenis’ bevat acht artikelen. Het boek is een realisatie van KADOC onder redactie van Yves Segers (ICAG) en Leen Van Molle (K.U.Leuven). Rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal van lokale
“Zomercursus, het abc van de volkstuin” is een zomercursus over de geschiedenis van de volkstuinen die doorgaat in Gent op 22 en 23 augustus. In de voormiddag geven Yves Segers (ICAG) en Leen Van Molle (K.U.Leuven) een introductieles, op donderdagnamiddag is er een geleid bezoek aan de tentoonstellingen. Op 25 augustus is er een wandeling in het volkstuinpark van Gentbrugge. Info: Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds, Blijde-Inkomststraat 77 * 3000 Leuven 016 31 06 70.
Guido Van Peeterssen.